Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаКриза! Глад за дърва, пелети и въглища в Дупница

Криза! Глад за дърва, пелети и въглища в Дупница

Цените в небесата, а складовете празни

Кризата около снабдяването с дърва, пелети и въглища в Дупница се задълбочава. На прага на зимата и на фона на това, че цените галопират, отопляващи се с твърдо гориво са изправени пред дилемата да търсят алтернатива или да мръзнат. Въпреки поскъпването им дърва за огрев и пелети трудно се намират, а въглищата не достигат. Битовата газ пък стигна 35 лв. за бутилка. Имат ли дърва, въглища, пелети, битова газ и на какви цени са? С тези и още няколко въпроса се обърнахме към управителя на дупнишкия клон на „Топливо” АД, което е най-големият и най-популярен търговец на строителни и отоплителни материали и горива.
„В момента нямаме нито дърва, нито пелети. Дървата свършиха преди две седмици. Ежедневно връщам по двайсетина клиенти. Някаква криза е, от която няма излизане, въпреки че цените станаха много високи. Последните, които продавах, бяха 110 лв./кубик, сега не знам на каква цена ще са и дали въобще ще мога да доставя.
Пелетите преди две седмици бяха по 640 лв. тонът. Сега и за тях не знам колко ще струват. Обещаха ми до една седмица да докарат, но не съм сигурна дали ще се случи това.
Въглищата са само донбаски. Цената им е 17 лв. на чувал, или 680 лв./тон, но за следващата доставка не знам. Те също не стигат, търсенето е по-голямо от предлагането.
Битовата газ е 35 лв. бутилката, а беше 26. При нея за два месеца бутилката поскъпва през две седмици с по 2-3 лв.”, каза Румяна Шангалова.
Подобно е положението и в останалите пунктове за продажба на горива за отопление.
„Пелети имаме и те са водещото отоплително гориво в момента. Цената им е от 650 до 800 лв. на тон, в зависимост от производителя, от който ги взимаме. Дървата и въглищата са по-трудни за доставяне. Дърва продаваме от 3-4 години, защото не можем да си намерим сериозен доставчик. Въглища нямаме. Бобовдолските въглища бяха спрени за продажба, а доставка на донбаски няма в цяла България. Предлагаме брикети, чакаме доставка до края на месеца. Фирмата, която е нашият доставчик, има график, по който прави доставките”, каза Георги Граховски – собственик на склад за отоплителни материали и горива в кв. „Бешика” (Старата мандра) в града.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Така става когато вместо всички да се свържат към ТЕЦ си купуват пелетни камини и печки на дърва и въглища и всички новопостроени сгради не ги свързват с ТЕЦ !

Comments are closed.

Most Popular