Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесБизнесът крета! И тестовете за антитела не дават сигурност за ударените браншове

Бизнесът крета! И тестовете за антитела не дават сигурност за ударените браншове

Станислав Георгиев от Кюстендил: Служебното правителство няма да ни чуе, чакаме изборите

Собственици на заведения, фитнес зали и туроператори в Югозапада се надяват новата наредба, която позволява издаването на зелени сертификати с тестове за антитела, да раздвижи бизнеса им. Въпреки това признават, че в момента положението при тях е доста тежко.
„С това ново решение може би броят на клиентите ще се повиши с около 10%. Тук обаче има и нещо друго. Дали тези хора ще тръгнат да си вадят това нещо само за да отидат на заведение? Ние продължаваме да държим на нашите искания. Едно от тях е зеленият сертификат да е за всички, също така и за администрацията. Защото по този начин агонията е за нас и за здравната система. На хората от персонала в бранша им писна да си правят тестове през два дни и затова си направиха ваксинациите. И така в момента се получава, че ние като бранш сме най-ваксинираните в цяла България“, добави Станислав Георгиев.
Председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил е категоричен, че ситуацията продължава да бъде изключително тежка:

 

Мариана Угрева

„Положението е трагично. Всеки ден ми се обаждат колеги, че прекъсват дейността си за момента. Те просто нямат ресурса да работят повече. Всеки търпи загуби. Много големи хотели тук се отказват да работят. Те имат много големи разходи и дори да имат някакви клиенти, това не е достатъчно, за да си покриват сметките“.
Попитан дали от бранша обмислят нови протестни действия, Станислав Георгиев отговори, че той и колегите му първо ще изчакат да минат изборите.
„Нямаме никаква чуваемост от страна на това служебно правителство. Идват избори в края на тази седмица, така че сега няма кой да ни чуе. Чакаме да мине неделя, да видим какви ще бъдат новите парламентарни групи и след това ще отправим нашите искания към тях“, завърши кюстендилецът.
Управителката на туроператорска фирма в Дупница Мариана Угрева изрази надежда, че решението, което обяви д-р Кацаров, ще доведе до раздвижване на бизнеса.
„Да се надяваме, че това ще направи така, че бизнесът да потръгне. Ще видим, времето ще покаже. Все още обаче има доста хора, които нямат нужните сертификати, нито са ваксинирани, нито преболедували. Познавам много хора, които дори не желаят да отидат да се тестват и да видят дали имат антитела. В момента всичко е в застой. Няма никакви резервации за коледните и новогодишните празници. Никой още не знае накъде ще тръгнат нещата и не бърза да планира почивка или екскурзия. Може би към края на месеца всички ще имаме повече яснота“, каза пред „Вяра“ Мариана Угрева.
Любомир Георгиев, който работи в една от най-големите фитнес зали в Дупница, също е на мнение, че новото решение ще увеличи броя на клиентите му.

Любомир Георгиев

„Решението да се издава зелен сертификат за 90 дни на хората с антитела със сигурност ще увеличи работата на фитнес залите. Например първите седмици от четвъртата вълна ученици по никакъв начин нямаха право да влизат във фитнесите заради разпоредбата на областния управител. Тя гласеше, че може да се влиза само със зелен сертификат, но и лицата под 18 години изобщо нямат право да тренират. Тогава беше доста тежко, на ден идваха само по около двайсетина човека. Мислех дори временно да затворя залата или да работим само по няколко часа на ден. Сега обаче горе-долу задържаме нещата, след като преди време д-р Стойчо Кацаров разреши на непълнолетните да спортуват. Така учениците идват да тренират след онлайн обучението. При други колеги обаче положението е по-тежко, защото техните фитнеси са с по-малък капацитет и всичко това им се отразява доста зле на работата“, коментира специалистът.
Той завърши, че в последно време е забелязал и тенденция към увеличаване на хората със зелен сертификат:
„През последните 2-3 седмици се появиха много хора със зелен сертификат. Дори идват и хора, които преди не са ми били клиенти. Най-вероятно броят на ваксинираните хора се увеличава. Преди работех на 10%, сега на около 40%, което ни стига поне да си покриваме сметките“.

 

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular