Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКриза! Общинската болница в Дупница остана без шеф, вече е на автопилот

Криза! Общинската болница в Дупница остана без шеф, вече е на автопилот

МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Дупница официално вече е без прокурист, което е предпоставка за сериозна криза. Изтече договорът на изпълняващата тази длъжност с решение на Общински съвет Мария Жайгарова и от понеделник тя няма отговорност по управлението на здравното заведение, пише zadupnitsa.com.

Прави впечатление, че в докладните за сесията този четвъртък липсва обсъждане на създалата се ситуация.
Жайгарова бе човекът, който имаше правото да ръководи МБАЛ „Св.Иван Рилски“ и вземаше крайните решения в управлението. Медицински директор пък е д-р Крум Бонев, който обаче не е упълномощен от Общински съвет-Дупница да взема решения по финансово-мениджърската и управленска част, а е отговорник единствено по медицинските въпроси.

Целият персонал на болничното заведение бе твърдо зад Жайгарова и искаше тя да остане и продължи работа. Кметът обяви през изминалата седмица, че тя ще освободи заеманата длъжност. Градоначалникът Първан Дангов вече имал и свой кандидат.
По предложение на общинския съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, именно Жайгарова пое общинската болница в началото на месец януари 2018 година. Болницата бе буквално пред закриване с над 2,5 млн. лв. задължения, без заплати за персонала и в изключително окаяно състояние.

Жайгарова приложи непопулярни мерки, като успя да обедини заетите медици и постепенно вдигна на крак болничното заведение. Не само, че върна задълженията, но закупи техника и оборудване. По време на нейното управление започнаха серия от ремонти и повиши се размера на трудовите възнаграждения. Постепенно бяха привлечени нови лекари и специалисти. Така   общинската болница бе финансово стабилизирана, като излезе на печалба от над 1,5 млн. лева.
Липсата на управленец може да доведе до хаос в лечебното заведение, смятат заетите там. Напрежението сред колектива расте с всеки изминал ден, като надеждата е да не се допусне поредна криза и връщане в изходна позиция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular