Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилецът Димитър Стоймиров - солист на Камерен оркестър „Орфей“ в навечерието на...

Кюстендилецът Димитър Стоймиров – солист на Камерен оркестър „Орфей“ в навечерието на 16-я си рожден ден

Димитър Стоймиров от Кюстендил получи страхотен подарък за 16-я си рожден ден. Дни преди личния си празник той свири като солист на Камерен оркестър „Орфей“ към Двореца на културата в Перник на концерта „ С копнеж за мир и пролет“. Участие взе в забележителния Концерт за китара и оркестър №1 в ла мажор на италианския композитор Мауро Джулиани, наричан Паганини на китарата. След нестихващите аплодисменти на възторжената публика му се наложи да изпълни и една виртуозна солова композиция. Диригентът на оркестъра маестро Райчо Христов –четири пъти по-възрастен от него, се отнасяше като към равноправен колега и не криеш е удовлетворението си от това, че му е гласувал доверие. Първият му учител по китара Евгени Арсов беше щастлив, без да афишира ролята си да му даде първоначалния тласък, а сегашният му музикален педагог Асен Маринов с цялото си същество направляваше с мисъл от първия ред нещата да вървят по начина, по който ги беше подготвил.
С невинността на тийнейджър, който за първи път поема отговорността да заяви себе си и да застане отпред като солист на един оркестър с отдавна утвърден престиж , но и със самочувствието на млад мъж, който знае накъде се е запътил, Димитър Стоймиров направи една храбра крачка в израстването си като изпълнител. Той предизвика възторг у публиката, препълнила до последното място концертното фоайе на Двореца на културата, която изрази щедро и от сърце, без грам снизхождение към младостта, подкрепата си за този съвсем млад мъж, донесъл й радост със забележителния си професионализъм. Впечатляваща беше и смелостта на този младеж да се наеме с изпълнението на една трудна творба, каквато е Концерт за китара и оркестър №1 в ла мажор на италианския композитор Мауро Джулиани.


Димитър Стоймиров е ученик в Езиковата гимназия в Кюстендил. Носител е на Първа и втора награда на посолството на Испания от международния музикален конкурс Перник-2019 и 2021 г., на Специална награда от 23 и 24 Международен конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“ в Кюстендил, Първа награда с трио в същия конкурс, Първа награда от Фестивала на китарата в Плевен през 2021 г. и на още редица отличия. С безупречния си нюх да открива и с щедростта си да насърчава млади музикални таланти диригентът на Камерен оркестър „Орфей“ Райчо Христов, който е и председател на кюстендилското Музикално сдружение „Марин Големинов“, кани Д. Стоймиров да бъде солист в един от първите за този пролетен сезон концерти на ръководената от него формация, с което му помогна да запише една нова страница в творческата си биография.
Друг солист в този концерт беше цигуларят Майк Перу от Швейцария, възпитаник на реномирани европейски педагози и изпълнители, сред които и Минчо Минчев. Имената на двамата в общия афиш на оркестър „Орфей“ е без съмнение една взаимно вдъхновяваща ги стъпка нагоре в избрания от тях труден път през неизбродния свят на класическата музика във време предимно на прагматични ценности и на тревожно изместване на вниманието на света от същината на изкуството.
Виолета Атанасова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular