Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилска писателка с награда от Европейската седмица на мобилността

Кюстендилска писателка с награда от Европейската седмица на мобилността

РИОСВ-Пловдив отличи авторката за разказа й “Различен свят”

Милена Крумова е отличена за втора поредна година от Регионална инспекция по околната среда и водите-Пловдив в конкурс, посветен на Европейската седмица на мобилността. Тя спечели втора награда за своя разказ “Различен свят”.

През изминалата година, когато Милена спечели първото място, темата на конкурса беше „Пеша до края на града”.

Идеята за отбелязване на Европейската седмица на мобилността пък беше номинирана за една от най-оригиналните в Европейския съюз.

Тази година темата бе „Събудих се и видях града различен”, а кюстендилската писателка спечели почетното второ място. Цялостният замисъл в конкурса е свързан с екологията и съзнателното отношение към околната среда.

“Моят разказ включва тази идея, като героят в условията на извънредно положение открива благоприятни промени в своя град, който е смълчан, дишащ чист въздух и напоен с птичи песни“, споделя Милена Крумова.

Шестдесет вдъхновени творби се конкурираха в литературния конкурс „Събудих се и видях града различен“. Участници от цялата страна на възраст от 7 до 73 години изпратиха до екоинспекцията произведения в различни жанрове, интерпретирайки темата за устойчивия начин на придвижване и транспорт в градска среда и ползите за човешкото здраве, околната среда и качество на живот.

Произведенията бяха оценявани по следните критерии: обвързаност с тематиката на Европейската седмица на мобилността-2020, увлекателност, оригиналност, структура, аргументация и грамотност.

Милена Крумова е родена в Кюстендил. Завършва средното си образование в ОСОУ „Св. св. Кирил и Методий” с хуманитарен профил. Следва в СУ „Св. Климент Охридски” със специалност българска филология и френски език и литература. Има специализация по английски език. След дипломирането си работи като преподавател. Първата й книга е детска – „Палавник в азбуката от А до Я”, представяща чудния свят, видян през детските очи. Следват две детски книги на английски език. Първият й роман – “Тюркоаз”, е номиниран за участие в конкурса “Съвременен любовен роман” през 2018 г. През 2019 г. романът й “Ореол” е награден от Асоциация “Емпирей”, която работи за насърчаване на християнското творчество. Романът “Рубин” е номиниран за участие във втория конкурс за съвременен любовен роман.

RELATED ARTICLES

Most Popular