Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияИзтичат сроковете за подаване на помощи за отопление и първокласници

Изтичат сроковете за подаване на помощи за отопление и първокласници

Целева помощ за отопление

Приемането на молби за получаване на целевa помощ за отопление за отоплителния сезон 2020/2021 е почти към края си.  Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.
Размерът на тази помощ в момента е 495.90 лв. за целия отоплителен сезон. Крайният срок е 31 октомври 2020 г.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – 1 ноември до 31 март. Изплащането на целевата помощ и за новия отоплителен сезон ще се извършва на два транша – за месеците ноември и декември не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.

В срок до 20 дни от подаване на молбата социален работник извършва социална анкета и определя правото на помощта.

Право на помощта ще имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на следните условия:

  • Да няма сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане (освен в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са пенсионери, инвалиди, учещи се или безработни).
  • Да не са продавали недвижимо имущество през последните 5 г.
  • Да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца.
  • Спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв. на член от семейството.

Помощ за първокласници

До 15 октомври 2020 г. дирекциите „Социално подпомагане” ще приемат молби за еднократна помощ за първокласници за учебната 2020/2021 г. Помощта се отпуска на семейства със средномесечен доход на член от семейството по-нисък или равен на 450 лв., като размерът на помощта е 250 лева. Молбите декларации се подават по постоянен адрес след записване на детето в първи клас. Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2020/2021 година, когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас за първи път.

Еднократната помощ се предоставя при горните условия независимо от дохода на семейството за:

  • деца с трайни увреждания;
  • деца с един жив родител;
  • деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Помощта се изплаща на два пъти, като 50% от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Получена помощ се възстановява, ако:

  • детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
  • ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
  • ученикът е допуснал в рамките на един месец от учебната година отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular