Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятЛатвия дава на Украйна коли, конфискувани от пияни шофьори

Латвия дава на Украйна коли, конфискувани от пияни шофьори

Латвия ще доставя на Украйна коли, конфискувани от пияни шофьори зад волана. Стотици превозни средства вече препълват латвийските пунктове с конфискувани автомобили, предадоха “Ройтерс” и БТА.

За два месеца в балтийската държава с население от 1,9 милиона души са били конфискувани около 200 автомобила от водачи с установени над 0,15 % алкохол в кръвта, съобщават властите.

“Всъщност е много страшно, когато осъзнаеш колко много коли се карат от пияни шофьори”, каза Рейнис Познакс, основател на неправителствената организация “Туитър Конвой”, на която латвийското правителство е възложило да доставя конфискуваните автомобили в Украйна.

“Никой не е очаквал, че толкова много пияни шофьори карат коли, не могат да ги продадат толкова бързо, колкото хората се напиват. Затова ми хрумна и тази идея – да ги изпращаме в Украйна”, обясни Познакс. В една от отнетите коли той открил руско знаме.

При полицейска акция в Рига вчера четирима полицаи затвориха за половин час една улица, за да проверяват шофьорите за алкохол, но нямаше нито един водач в нетрезво състояние. По данни на полицията в Латвия през 2022 г. около 4300 шофьори са били хванати, че карат с по-високо от допустимото съдържание на алкохол в кръвта по пътищата на страната. Пияни шофьори са участвали в близо 1000 пътнотранспортни произшествия през миналата година.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular