Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесЛегендата на петричкия футбол Димитър Харизанов стана на 90 години

Легендата на петричкия футбол Димитър Харизанов стана на 90 години

Ташко СУЛЬОТОВ

Eдин от титаните на футбола в Петрич – Димитър Харизанов-Митки, днес навършва 90 години. Той е роден на 10 февруари 1932 г. Още като дете се увлича по футболната топка. Под ръководството на играещите треньори Борис Лачев и Георги Гутов започва да тренира в отбора на „Червено знаме“ Петрич като нападател. Когато е на 15-годишна възраст, след контузия на титулярния вратар на мъжкия тим, Димитър Харизанов застава на вратата по препоръка на треньорския дует Лачев-Гутов. Дебютът си прави на 15 г. с фланелката на „Червено знаме“ срещу „Торпедо“ Кърджали в мач за първенството на Югозападна България.

При обединението на отборите в Петрич под името „Беласица“ той отново е титулярен вратар, и така до 1962 година. Веднага след това започва треньорска дейност в клуба. По същото време е преподавател по физическо възпитание в училище „Н.Й.Вапцаров“. Постепенно започва да работи в мъжкия отбор на „Беласица“ с Петър Хаджийски-Дульо, Габровски, Димитър Исаков. Изненадващо последният е освободен от длъжност за слаби резултати на мъжкия отбор на „Беласица“. Димитър Харизанов е  извикан  в ГК на БКП от тогавашния първи секретар Леонид Шарланджиев и именития  ръководител и най-авторитетен сред спортната общественост заместник кмет на града д-р Димитър Наполеонов със заръка да поеме функциите старши треньор на мъжкия отбор. Съчетавайки длъжностите преподавател и старши треньор, подпомаган от младия футболен специалист Стефан Костов, той създава невероятна организация и психоклимат в отбора и петричани заемат първо място в зоната, което им дава право да станат член на единната Б група на България.

Футболният ас се гордее, че негови кадри са капитанът на ЦСКА и на националния отбор на две световни първенства Борис Гаганелов-Бичето, Христо Бакалов и вратарите Илия Тренков-Бабин и Атанас Чолаков. Последният минава през всички възрастови групи на националните отбори в България. „Истинска чест за мен беше, че съм бил рамо до рамо с такива именити футболисти като Петър Хаджийски-Дульо, Иван Велев-Филджана, Иван Хаджиев-Паскал, Стоян Стоянов-Тането, брат му Васил Танев, Петър Стоянов-Петката, Любен Демерджиев, Георги Топалов и други. Най-паметния ми мач в кариерата е дебютът срещу „Торпедо“ Кърджали, побеждавайки с 5:0 като футболист на „Червено знаме“ Петрич. Гордея се, че като треньор вкарах отбора на „Беласица“ в единната Б група. Три неща ми са на сърцето: Петрич, “Беласица” и семейството. Желая час по-скоро да видя отбора на „Беласица“ в професионалния футбол“, сподели Димитър Харизанов-Митки.
Поздрави по повод 90-годишнината си той получи от дъщерите си Мария, която живее в Швейцария и Даниела –  преподавател в гимназия „П.К.Яворов“, както и от внуците. Не го забравиха най-верните привърженици на футбола в Петрич, начело с Боби Костадинов-Ключаря, Ташко Сульотов, Васил Танев и други. По достоен начин бе зачетен и от кмета на Община Петрич Димитър Бръчков.

На многая и благая лета!

RELATED ARTICLES

Most Popular