Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградЛекари биха тревога! В благоевградските болници липсват предпазни средства, тестове и ремдесивир

Лекари биха тревога! В благоевградските болници липсват предпазни средства, тестове и ремдесивир

Масово учители отказват да се ваксинират

 

Регионалната лекарска колегия в Благоевград сигнализира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата „Ремдесивир” в болниците.
В условията на прогресивното увеличаване на заразените с коронавирус и усложненията при много пациенти, налагащи болнично лечение, все още няма адекватна реакция от държавата по отношение на снабдяването, както беше при предишните пикове на заразата, каза председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Георгиев. “Очакват периодично както индивидуални предпазни средства, така и бързи антигенни тестове. За съжаление вече от няколко месеца ние не получаваме такива. От колегите чувам, че много по-малко като количество и много по-трудно се доставя ремдесивирът, заяви д-р Георгиев пред БНР. Медиците от болничната и доболнична помощ са притеснени и от новите наредби и постановления, които им вменяват отговорности, но без гаранции за заплащане на дейностите от Здравната каса: “Всички дейности, които ще свършим, трябва да бъдат обезпечени. Болниците трябва да имат възможност да си го позволят, защото отзад седят фармацевтичните фирми, от които ние няма как да вземем лекарствата и да не се разплатим с тях”. Според председателя на лекарската колегия в Благоевград д-р Георгиев има сериозни пропуски в организацията по посрещането на поредната Covid вълна: “Аз мисля, че някак си се прави на парче”.

В същото време в Благоевградска област интересът към ваксините е малък. Това на прага на новата учебна година изглежда като сериозен проблем, защото традиционно завръщането на учениците в клас води до увеличаване на заболелите. На този фон обаче учители, на които им предстоят хиляди контакти с деца и колеги, проявяват сериозна незаинтересованост към ваксините. “Анализирайки това, което имаме като обратна информация от колеги директори на училища, сме далече от това, което ни се ще да бъде, и в тая връзка ще кажа, че последните месеци многократно сме апелирали по отношение на колеги директори, учители, непедагогически персонал в училища и детски градини”, заяви Ивайло Златанов, директор на РУО-Благоевград, пред NOVA. Всичките апели обаче водят до едва 25 процента ваксиниран педагогически и непедагогически персонал. “Имат отрицателно виждане по отношение по процеса на ваксиниране от гледна точка на последващи неблагоприятни процеси, макар че многократно дори и хора, които са оторизирани и са много по-наясно с процеса на ваксиниране, казваха и доказваха, че процесът е безопасен и в крайна сметка това е едно средство, с което да се противопоставим на нещото, което се случва в съвременния свят”, посочва Златанов. Притеснение от ваксините се наблюдава и сред учителите в Хуманитарната гимназия. Там все пак се надяват на повишаване на броя на лятноваксинираните. “Има колеги, които през лятото са се ваксинирали, колегите, които преди това не бяха го направили по различни причини в началото на месец септември, когато всички ще дойдат на работа, се надявам тази тенденция да е валидна за повече колеги, повечето от тях да се ваксинират. Коментирали сме много ситуации, разбира се, във всички случаи вероятно и в неформални разговори между колегите е имало и се надявам да има някакъв ефект”, заяви Марин Митов, директор на НХГ.

Малкият брой на ваксинираните учители обаче не пречи на всички да се надяват на присъствена форма на обучение, защото всеобщо е мнението, че дистанционната за никого не е удобна.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular