Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долЛюбомир Спасов: РИОСВ си застава зад срока, ТЕЦ „Бобов дол” продължава работа...

Любомир Спасов: РИОСВ си застава зад срока, ТЕЦ „Бобов дол” продължава работа до нова проверка

  • Ако се стигне до спиране, това няма да бъде, защото не сме си свършили работата, заяви изпълнителният директор на енергийното дружество

  • Затваряне на двата блока би довело до енергийна криза и рязко поскъпване на електроенергията в страната

 

– Г-н Спасов, към днешна дата можем ли очакваме спиране на дейността на ТЕЦ „Бобов дол”?

– Към днешна дата, по информация, с която разполагаме от обяд, РИОСВ си застава зад срока, който ни беше дал първоначално, а именно до края на месеца да си отстраним пропуските. След това вече ще дойдат на проверка и съгласно новите им констатации казват, че ако всичко е изпълнено по предписанието, няма да се пристъпва към затваряне на ТЕЦ-а.

– По информацията, което предоставихте на медиите още на 24-25 август, вие сте били готови с отстраняването на констатираните нередности?

– Точно така. Ние поканихме РИОС, но те явно не бяха готови все още вътрешно да приемат, че ние ще се справим с това, което са ни поставили като задачи, и отново настояваха за спирането на блоковете. Но към днешна дата нещата вече не изглеждат така.

– Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев заяви в парламента, че каквото и да гори ТЕЦ „Бобов дол”, газовете не минават през пречиствателните съоръжения, а отиват навън. Това твърдение почива ли на достоверност?

Газовете винаги излизат навън. Въпросът е какво е имал предвид, за да каже това нещо. Газовете от горивните инсталации минават през електрофилтри, сероочистващи инсталации и чак тогава излизат навън. Така че твърдението до известна степен е вярно, но в конкретиката – не е. Явно е имал нещо друго предвид.

– Проверката на РИОСВ, при която излиза с предписание, по сигнал ли беше, или е регулярна?

– РИОСВ прави регулярни проверки в ТЕЦ „Бобов дол”, може би един път седмично. Конкретната проверка на 29-и миналия месец, на която ни връчиха предписание за отстраняване на пропуските и проблемите, беше по сигнал за запрашеност в района на централата.

– В друго Ваше интервю прочетох, че определяте принудителната административна мярка на РИОСВ като незаконосъобразна и прозирате в нея „корупционна умисъл”. Кое Ви кара да мислите така?

– Това, че в техен официален протокол първо ни е даден срок за отстраняване на пропуските. Междувременно, откакто е направен този протокол от 29 юли до 17 август, когато дойдоха със заповедта за спиране на блоковете, имаше две или три междинни проверки, при които в протоколите е отразено, че ние работим по отстраняването им. В един момент, без да са изчакали крайния срок, идват със заповед, с която на същото основание трябва да ни спират. Това означава, че има нещо друго там… Не мога да коментирам какво е, защото не съм бил свидетел на нищо, но така изведнъж да се промени рязко мнението, виждайки, че нещата вървят към оправяне и да кажат – не стига, спрете, значи има някакъв проблем.

– Според Вас упражнява ли се някакъв политически или икономически натиск върху предприятието? Как определяте всички действия спрямо топлоелектрическата централа?

– Не мога да твърдя нещо в тази посока, защото нито един политик не се е обаждал да иска нещо. Не мога да кажа нищо конкретно, но ситуацията и действията навяват, че не всичко е точно така, както трябва по предписания, по правила, по закон.

– Разпространихте отворено писмо до президента на републиката Румен Радев, до служебните министри на енергетиката и околната страна и водите, до отрасловите синдикални организации и други институции в държавата. Получихте ли някакъв отговор?

– Входящи номера получихме. Имаше и реакция от страна на синдикалните организации, която беше публична.

– Казахте, че не сте доволни от отговора на депутатско питане  към служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, касаещ дейността на ТЕЦ „Бобов дол”?

– Това, което чух от неговия отговор, съдържаше няколко неща, които не са верни. Едното от тях е, че ние сме искали дерогации за количеството емисии, които емитираме. Никога не сме искали дерогация      просто защото нормите, които са заложени в нормативните документи, ние ги поддържаме без проблеми. Така че не се е налагало въобще и не сме имали идея да искаме дерогация. Говореше за цени, които ги определя КЕВР, на нас КЕВР не ни определя цени, ние не играем на регулиран пазар. Не сме участвали в регулирания пазар, за да ни дава КЕВР цена за електроенергията. Имаме единствено определена надбавка за високоефективна електрическа енергия.

 

– ТЕЦ „Бобов дол” е обект, свързан с националната сигурност на страната, както и отраслово определящ за региона. Какво очаквате да се случи след 30 август, когато изчита крайният срок, даден от РИОСВ?

Ние до 30-и ще бъдем на 100% готови за една такава проверка, на която да се установи, че няма нерегламентирано изпускане на газове и прах от димоотводите на централата. Това означава, че не би трябвало според мен да се стига до спиране на дейността на ТЕЦ-а. Ако се стигне до там – да продължава натискът за спиране, това вече няма да бъде заради това, че ние не сме си свършили работата.

– Тогава какво бихте могли да предприемете?

– Сега не мога да гадая какво бихме могли да предприемем. Имаме доста възможности, защото все пак тук работим 1000 човека и ако спре централата, тези хора ще загубят хляба си, а те не са съгласни да се случи това. Те също имат своите права на протест и на искания. Надявам се въобще да не се стига до момент, в който да се обсъжда дали централата ще работи, или ще бъде затваряна.

– Заявихте, че очаквате криза в енергийната система, както и че евентуално спиране на дейността на топлоцентралата може да повлияе драстично на крайната цена на тока?

– Така е, защото ние в момента даваме 250 мегавата на час в енергийната система. Тези 250 мегавата са едно количество, което не е малко на фона на общата енергия, която потребява страната. Липсата й може да доведе до това самата енергийна система да не може да покрие тези загуби. И един такъв недостиг на мегавати може да се окаже не фатален за самата система, а за цените на електроенергията. Защото ще се наложи внос вероятно.

В момента цената не електроенергията не е от най-благоприятните за хората. Киловатът е над 20 и няколко стотинки на борсата, мегаватът е 220-230 лева. Това е доста висока цена и ако нещата продължават така и цените не се стабилизират в посока надолу, може би всеки от нас ще го усети по джоба си и по сметката вкъщи.

– Да очакваме ли развръзка по казуса на 30-и?

Ако тогава, както се надявам, всичко бъде наред и не се стигне до нови заповеди за спиране, тези неща ще останат в миналото.

– Случилото се повлия ли на колектива и работещите в ТЕЦ „Бобов дол”?

– Да, отрази се на работещите тук. Нормално е човек, който работи и си изкарва прехраната тук и цялото му семейство зависи от тази дейност, да се притеснява при подобни сътресения. Вече съобщих на колегите, че могат да дишат по-спокойно. Няма да дойдат днес, довечера или утре да ни затварят. Срокът ни тече за извършване и довършване на ремонтите. В наши ръце е да свършим всичко както трябва, та дори и повече от тава, което се изисква.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Вие тровите с дим всички. Дима беше толкова гъст и смрадта ужасна, а се правите, че нищо нямало Да ви спират час по скоро!

Comments are closed.

Most Popular