Saturday, May 18, 2024
HomeСпортЛитекс победи трудно Беласица и направи важна крачка към спасението

Литекс победи трудно Беласица и направи важна крачка към спасението

В мач от 29 кръг за първенството на Втора професионална лига на градския стадион в Ловеч се срещнаха мъжките отбори на местния Литекс и Беласица (Петрич). В отбора на гостите не взеха участие поради наказания и контузии Запро Динев-голмайстор на петричкия тим, Валентин Костов, Симеон Бояджиев, Владимир Гогов и Георги Шаламанов. Това силно намали силата на отбора на Беласица. Срещата беше от особено значение за отбора на Литекс, защото до момента бяха с 33 точки и малко над чертата на зоната на изпадащите.

Още след първия съдийски сигнал футболистите на домакините упражниха натиск и в 7-мата минута след центриране на Иван Иванов капитанът Илиян Капитанов с десния крак отблизо насочи топката в противниковата врата, но централният защитник на петричкия тим Мартин Русков с последни усилия успя да изчисти кълбото от самата голлиния. Футболистите на домакините скочиха към главния съдия с обяснения, че топката е преминала с целия си обем зад голлинията, но главният арбитър бе на друго мнение. Две минути по-късно Сулиман Абдулганию обстрелва директно вратата но гостите, но кълбото премина на сантиметри от вратата на Димитър Пангев. Натискът на домакините бе тотален. В 17-та минута Илиян Капитанов получи топката по десния фланг, напредна, премина през Мартин Русков, центрира в наказателното поле на Беласица, където на първа греда Сулиман Абдулганию изпревари Динчо Йовчев и стреля точно с глава, но стражът на гостите Димитър Пангев улови кълбото.

Футболистите на Беласицаопитаха да изнесат играта в по-предни позиции в следващите минути и стигнаха до няколко по-опасни центрирания, които обаче не наложиха намесата на вратаря Марин Орлинов. В 29-ата минута Аспарух Смилков беше изведен в половината на Литекс, влезе отляво в наказателното поле и стреля, но над вратата в аут.

Шест минути по-късно Мариян Вангелов след атака по левия фланг в наказателното поле насочи топката към съотборника си Димитър Иванов, който преодоля Георги Радев, стреля от движение, но вратарят Марин Орлинов с крак отклони кълбото.

Литекс успя да материализира превъзходството си в 44-ата минута, когато откри резултата. Александър Ангелов центрира отдясно във вратарското поле, където защитата на Беласица се оказа неподготвена и на първа греда Илиян Капитанов засече кълбото във вратата на Димитър Пангев за 1:0.

И през втората част на срещата по-добрият отбор на терена бе този на Литекс.

В 54-ата минута домакините имаха шанс да удвоят преднината си, когато след центриране от корнер в наказателното поле на гостите  Матия Пейович се извиси и стреля опасно с глава, но вратарят Димитър Пангев успя да улови кълбото.

В 63-ата минута Димитър Иванов сбъркаха при изнасянето на топката, тя бе отнета от Иван Иванов от домакините, той насочи кълбото към Илиян Капитанов, който бе спрян от Атанас Карачоров и главният съдия отсъди фаул за Литекс и жълт картон за защитника на гостите. Последва бурна реакция от страна на футболистите на домакините, които поискаха петричкият футболист да бъде изгонен с директен червен картон. Извън терена също имаше  реакция от страна на старши треньора на Литекс Люпко Петрович, която не остана незабелязана от страна на главния съдия Кристиян Тодоров и предупреди сръбския футболен специалист.

Последната голова ситуация за домакините бе в 83-та минута. Тогава ловчанлии организираха добра атака, при която Сулиман Абдулганию изведе Александър Ангелов сам срещу вратаря на гостите Димитър Пангев, но бранителят не успя да преодолее петричкия страж.

До края на срещата Литекс удържа аванса си и спечели важни три точки в битката си за оцеляване. Отборът на Люпко Петрович заслужи трите точки, след като беше по-активният тим, а също домакините имаха сериозни претенции при две спорни ситуации. Първата беше за непризнат гол, въпреки че според “оранжевите” топката бе преминала изцяло голлинията, а след това и за спестен червен картон на Атанас Карачоров.

Въпреки това Литекс стигна до победата и може да диша малко по-спокойно, след като събра 36 точки на 11-ата позиция и вече има пет аванс пред опасната зона. Беласица остава седми с 41 пункта, с четири по-малко от третия Крумовград в зоната за плейоф, който обаче тепърва ще играе своя мач от кръга. В следващия кръг “оранжевите” гостуват на Миньор в Перник, докато “комитите” приемат Дунав (Русе).

Старши треньорът на втородивизионния Литекс – Люпко Петрович, беше бесен след победата на Литекс над Беласица с 1:0.

Сръбският специалист смята, че футболист на Беласица е трябвало да бъда изгонен, но съдията не го е направил.

“За нарушението срещу Капитанов имаше червен картон. Това е червен картон и в Занзибар, а тук не е. Разочарован съм от съдийството“, заяви Люпко Петрович.

Беласица: Димитър Пангев, Динчо Йовчев, Атанас Димитров,  Мартин Русков, Атанас Карачоров, Куфре Ета, Мартин Таушанов,  Аспарух Шамкалов, Димитър Иванов, Мариян Вангелов, Аспарух Смилков (Атанас Чепилов, Христо Петров, Живко Димитров)

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular