Thursday, May 16, 2024
HomeРегионПерникЛошо качество на водата в три жилищни блока в пернишкия квартал „Изток”

Лошо качество на водата в три жилищни блока в пернишкия квартал „Изток”

С влошени качества е водата в три жилищни блока на улица „Бучински път” в пернишкия квартал „Изток”, съобщи управителят на местното ВиК Борислав Иванов.

Екипи на дружеството работят по отстраняване на проблема. Водоподаването за проблемните блокове с номера 1,3 и 5 не е спряно за да може водата от чешмите да се ползва за битови цели. За питейни нужди са осигурени водоноски.

Втори месец Перник е на облекчен воден режим, като водата се спира само нощем.

В язовир „Студена” наличният към момента обем е над 10.7 млн. куб. м. Язовирът се пълни с добри темпове, решаващ ще бъде месец май, когато на база наличните количества във водоема ще бъдат направени разчети и ще стане ясно дали режимът ще падне или ограниченията във водоподаването ще продължат.

В момента от язовир „Студена”се подават средно по 300 л/с вода , същото количеството- около 295 л/с , се подава и по софийския водопровод, каза управителят на ВиК Борислав Иванов. С вода от София през деня се захранват най-големите пернишки квартали – “Изток”, “Мошино” и “Тева”, както и селата Големо Бучино и Люлин. Нощем се пълни резервоарът за централната градска част и останалите населени места, които се водоснабдяват от язовир “Студена”. Според Иванов авариите по водопреносната мрежа се дължат основно на амортизираните тръби, чиято подмяна стартира от квартал „Църква”. Очаква се в близките дни да започне работата и в останалата част на града./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular