Monday, May 20, 2024
HomeОбществоЛумнаха огньовете на Сурва в Пернишко!

Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко!

Пернишко е в плeн на магията от Сурва. Сурвакарите от с. Люлин и тази година спазиха традицията и звънците огласиха селото.
Чановете и хлопките на сурвакарите огласиха и село Драгичево. В сурвакарската група, в която участват много деца и младежи, и тази година имаше много настроение. Огънят на празника бе запален от кмета на населеното място Виктор Викторов, а сурвакарите пожелаха на всички здраве и успехи.
Огънят на Сурва бе запален и в село Расник, където гостуваха сурвакарите от с. Велковци и бабугерите от с. Брежани. За здраве и берекет бяха наричанията на сурвакарите, чиито звънци огласиха селото. Гости на празника бяха и зам.-кметовете на община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев.
Чановете на сурвакарите огласиха и село Мещица. И тук на 13 януари вечерта се пали огънят, около който местните хора се събират и се играят сурвакарските игри.
Край огъня в квартал “Бела вода” отново играха беловодските мечкари. Маските тук са особени, зооморфни, с много лица. Направени са така, че всяко страшно лице отваря устата си и показва големите си зъби. Затова ги наричат „зевала“. Най-обичаната маска е с 12 лица, местните са я нарекли “змей” .
Пъстър бе празникът и в село Зидарци, където сурвакарите донесоха много настроение. Жители на селото разказваха как в миналото в селото всеки сурвашкар е посещавал дома на момата, която е искал да вземе за жена. Той е гледал къщата й, дали е чиста и как е подредена. Сурвашкарите са влизали не само в двора, но и в къщата, където в някоя по-голям одая са правели ритуала „Венчавка“.
Шумна е по традиция Сурвата в Ярджиловци. Както всяка година, и тази в центъра на селото среща си дадоха маскарадните групи от трите махали на населеното място. Жителите на селото обичат да казват, че „в Ярджиловци всичко може да няма, но Сурова не може да няма“…

RELATED ARTICLES

Most Popular