Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаМайка от Джерман към кандидатите от ГЕРБ-СДС: Не се издържа вече, 1000...

Майка от Джерман към кандидатите от ГЕРБ-СДС: Не се издържа вече, 1000 лв. не стигат за подготовка на първокласник

  • Ако децата преминат на онлайн обучение ще сме изправени пред избора или да дадем образование на децата си или да имаме храна на масата, споделя младата жена

  • Преди с 20 лв. влизах в магазина и пазарувах, сега с 20 лв. влизам в магазина, за да се изкашлям, категорична е Даниела Ангелова

Кандидатите от ГЕРБ-СДС се срещнаха с жители на Джерман. В непринуден разговор хора от селото коментираха тежката политическа и икономическа обстановка в страната. Към дискусията с Христо Терзийски, Радослава Чеканска, Мишел Виячева, Михаела Крумова, Десислава Александрова и Елка Лукарска- Ангелова и представители на местната власт се присъедини млада жена, за да сподели трудностите, пред които са изправени младите семейства в България. Даниела Ангелова е майка на две деца. В семейството им има бъдещ първокласник. „Първият шок, който изпитах беше, когато разбрах, че една раница може да струва над 150 лв. Да, има и по-евтини, но качеството вече е съвсем различно. И когато детето ти за първи път тръгва на училище се стремиш да вземеш нещо, което ще му харесва, ще е удобно и ще издържи поне една година. Обиколила съм всички местни книжарници и установих, че положението няма нищо общо с миналите години, всичко е поскъпнало с минимум 50%. За мое учудване разбрах от търговците, че предстои ново увеличение с още 20%, от което ме обзема панически ужас и вече съм на ръба. Само си представете един огромен списък с тетрадки, флумастери, моливи, боички, сметала, букви, цифри, несесери и отиваш на едни минимум 300 лв. Ако това е промяната, не – благодаря. Имам чувството, че никой в тази страна не се интересува от това как едно семейство посреща нуждите си. Държавата тотално е абдикирала от хората”, категорична е Даниела Ангелова. В семейството работи само тя, мъжът и е безработен. „ Срещаме много трудности. Всеки ден вървят някакви сметки и всичко е много скъпо- ток, храна , да не говорим за облекло. С една минимална работна заплата е много трудно. Там където в дома има две и повече деца, животът е истинско изпитание”, споделя Ангелова.
Наум тя пресмята, че всички разходи, които и предстоят надвишават сумата от 1000 лв. „Ами ето, ще взема един панталон, риза, обувки, кецове и спортен екип за физическо, две тениски и две блузи. Прибавете и едно яке и вече без нищо особено са похарчени 700 лв. До тук моята заплата е похарчена, но ученикът не е готов. Прибавете букети за учителките, разходите за подвързване на учебниците и тетрадките, снимки за ученическа книжка и таксата за чужд език и ето –цифром и словом отиваме над 1000 лв., а нищо особено не е купено”, направи бързата и болезнена сметка Даниела Ангелова. Освен разходите по изпращането на първокласник, жената споделя, че почти всички спестени пари са отишли за осигуряване на отоплението през настоящия сезон. „Никъде не сме отишли това лято, не сме си позволили и до Паничище да се качим. Пелетите минаха 1000 лв. Е, вие ни кажете как се живее така? А всеки казва – идва и по-лошо… И съм съгласна, че ще е така.Онзи ден и с колежките си говорехме, че никой не знае как ще се оправи през настоящата зима. Хората на Радев, Кирчо, Кокорчо, Корнелия и този Христо ни докараха до просешка тояга. За Слави да не говорим. Мизерия – това е точната дума. Избори след избори, а парите в държавата потъват.

Всеки отчита, че ден след ден ставаме все по-зле. Направете нещо, защото така не се живее”, призова кандидатите на ГЕРБ-СДС младата жена. Тя е обезпокоена от още един факт. „Все по-често се говори, че тази година децата ще учат дистанционно, заради липса на средства за отопление на училища и детски градини. В училището, където ще учи детето на моя приятелка ги обучаваха за работа с Тиймс. Родителите също преминаха курс. Значи ли това, че ще се учи и тази година онлайн, защото няма пари за отопление? Разберете, това е недопустимо! Ще доведе до огромни затруднения за всички семейства с малки ученици. Много хора ще си загубят работата. Ако сме стигнали до това положение, че да не може да си осигури топлото в училищата, то по-добре да се закрие тая държава и да се знае, че я приключиха. Върнаха ни 100 години назад. И не Кирил Петков да ме лъже, че осигурил втечнен газ, пък друг да ми обяснява, че няма къде да се докара. Значи, държавата няма пари за отопление, а ние трябва да спрем да работим и да имаме. Как така? Ако децата преминат на онлайн обучение ще сме изправени пред избора или да дадем образование на децата си или да имаме храна на масата. В един миг трябва да направим компромис с първото, за да можем да оцелеем физически. А всеки знае, че първите години в училище са най-важните за едно дете, да не говорим за социални контакти и други умения. Това не трябва да се допуска”,категорична е Ангелова.
Тя засегна и проблема с непрекъснато растящите цени. „Аз наистина нямам обяснение по какви причини цените в България скачат всеки ден. Според мен е некомпетентност, защото никъде в Европа не е чак така. Всичко вече е много скъпо. Голяма част от семействата вече не купуват основни продукти като кашкавал, сирене, салам и месо, за луканка да не говорим. И върха на всичко е да излезе по телевизията Асен Василев и да ми обяснява как нямало инфлация. Преди с 20 лв. влизах в магазина и пазарувах, сега с 20 лв. влизам в магазина, за да се изкашлям. И глупостите на Корнелия Нинова за работещата икономика и райския газ. Аз имам чувството, че те постоянно са на райски газ, щом не виждат какво става. Вече няма от какво да се прави икономия, защото хората са на прага на пълната мизерия. Да не говорим за пенсионерите и хората, които приемат лекарства. Да слязат на земята и да видят за какво става въпрос”, категорична е Даниела Ангелова.
Тя не спести критики и към управлението на ГЕРБ . „Вижте, да не си помислите, че при ГЕРБ всичко беше розово. И там имаше проблеми и недоразумения, но поне живеехме по-спокойно. Вземете се в ръце, отчетете си грешките и направете нещо за хората, защото наистина стана пълен хаос. Поне да се върне това положение, при което можехме да си направим някаква сметка и да си покрием разходите. Сега това е невъзможно. Не съм допускала, че през 2022 г. можем да сме поставени в подобна позиция и да водим подобен разговор” . Жената настояваше да получи и конкретни отговори от кандидатите какво ще направят в парламента в името на младите семейства, децата и тяхното образование .

Радослава Чеканска: Случващото се в сферата на образованието е недопустимо, нагледахме се на безхаберие по всички нива и сфери на живот

„Недопустимо е положението, в което са поставени младите семейства в България.Аз съм учител по професия, но също така съм родител и майка на ученик. Като човек работил в сферата на образованието трябва да кажа, че този сектор е изключително важен и приоритетен за всяка една нация.

За съжаление при нас в него попаднаха хора без нужната експертиза, без ясна визия и без необходимата компетентност. Всички ние видяхме последиците от управлението на поредната тройна коалиция и плодовете, които тепърва ще берем. Станахме свидетели на това как хора без опит, акустираха в управлението и направиха живота непоносим за всички българи. Нагледахме се на недопустимо безхаберие на всички нива и сфери на живот”, сподели в Джерман кандидатът на народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС, Радослава Чеканска.
„Големият проблем, пред който сме изправени в настоящия момент е отоплението на училищата и детските градини. Съществува реалната опасност учебните заведения да преминат на онлайн обучение, което за мен като родител и като кандидат за народен представител е недопустимо. Сигурна съм, че ако следващият кабинет е на ГЕРБ, то ще бъдат впрегнати всички усилия и ще се направи всичко необходимо, за да не се допусне преминаване на обучение в електронна среда. Ако бъда избрана за народен представител, гарантирам, че ще дам всичко от себе си това да не се случи и децата да имат нормален, присъствен образователен процес. Хората, които ме познават знаят, че изпълнявам поетите ангажименти, независимо от това дали участвам пряко в политиката или не”, заяви Радослава Чеканска. В потвърждение, тя припомни и част от изпълнените обещания, за които е работила като народен представител от 44-то Народно събрание. „Усилията ми като депутат от коалиция ГЕРБ-СДС бяха съсредоточени най-вече в сферата на образованието. Реализирахме няколко проекта в тази посока. Единият е свързан с осигуряването на средства за надстройване на училище „Евлоги Георгиев” в Дупница. Това даде възможност на учебното заведение да премине на едносменен режим.

Освен облекчение за децата и техните семейства, към днешна дата отчитаме, че това значително ще намали и разходите за отопление през настоящия зимен сезон. Другият проект с който много се гордея е свързан с училището в Сапарева баня. Учебното заведение в курортния град буквално нямаше двор и ограда. Сега условията за спорт и отдих на учениците са повече от прекрасни и всеки може да отиде и да се увери на място. Смятам, че това са примери, с които сме показали, че за управлението на ГЕРБ образованието е наистина важен сектор. Използвам възможността да поздравя колегите си по случай откриването на новата учебна година и да им пожелая здраве, лични и професионални успехи. Убедена съм, че въпреки трудностите, нашите учители за пореден път ще докажат, че могат да се справят с предизвикателствата, в името на своите ученици. Длъжници сме към труда на тези хора и тяхната всеотдайност. Поздравявам и всички родители, като им пожелавам успешна и най-важното- присъствена учебна година.”. Кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска изрази готовност и за лична среща с всяко семейство, което има нужда от допълнителна информация свързана с образователния процес, възможностите за обучения и кандидатстване през настоящата учебна година.
* Купуването и продаването на гласове е престъпление

RELATED ARTICLES

Most Popular