Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаПомощ за бедстващите вместо букети за 15 септември в Дупница

Помощ за бедстващите вместо букети за 15 септември в Дупница

Училищата „Св. Паисий Хилендарски“ и „Св. Климент Охридски” подкрепят пострадалите от наводненията в Карловско

Дупнишките училища „Св. Паисий Хилендарски“ и „Св. Климент Охридски” ще подкрепят пострадалите от наводненията в община Карлово. От двете учебни заведения призовават на 15 септември учениците и родителите вместо букети за учителите, да направят дарения за бедстващите хора в Карловско. Благотворителната акция в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ е с наслов „Най-нежният букет”, а в ОУ „Св. Климент Охридски” – „Без цветя на първия учебен ден”.


„Ще се присъединим към кампанията, провеждана в национален мащаб. Така, от една страна, ще помогнем на засегнатите от наводненията, а от друга ще научим децата на съпричастност и благотворителност. В двора на училището ще бъде поставена маса с кутия за дарения, където всеки ще може да остави определена сума”, каза Анелия Йорданова – изпълняващата длъжността директор в учебното заведение.
„Целият персонал на ОУ „Св. Климент Охридски” подкрепя инициативата. Искаме и ние да сме полезни на тези хора и се надяваме кампанията да е успешна. В първия учебен ден на входа на училището ще бъде поставена благотворителна кутия. Веднага след приключването на кампанията събраните средства ще се преброят от екипа на обществения и ще бъдат преведени по дарителската сметка, разкрита от инициатора на кампанията читалище „Зора -1858” в града, което ще пренасочи сумата. Имаме и афиш със сметката, на която желаещите директно могат да направят парични преводи. Средствата ще бъдат за наводнените села Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Столетово”, разказа Юлиана Борисова – изпълняваща длъжността директор в ОУ „Св. Климент Охридски”.

Алекс и майка му спазиха традицията и първокласникът все пак ще отиде в ОУ „Неофит Рилски” с букет

В СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ тази година има 959 ученици, 91 от които в първи клас. Сформирана е и подготвителна група със 17 деца. Преподавателите са 97.
Новост за учебното заведение е, че тази година обучението на по-голямата част от класовете в начален етап ще бъде по първи вариант. „Само учениците в трети клас ще продължат да учат по втори вариант, всички останали ще са по първи вариант. Промяната се прави след проучване и по заявления на родителите, като за всички ученици от първи до седви клас е осигурена целодневна организация на учебния процес”, обясниха от ръководството на училището.
В ОУ „Св. Климент Охридски” учениците са над 200, 29 от които първокласници. В подготвителната група са записани 14 деца. Учителите са 27. Откриването на учебната година и в двете училища е от 9, 30 часа.
Въпреки кампанията в навечерието на първия учебен ден цветята и букетите бяха сред най-търсените стоки в Дупница. В цветарските магазини в центъра на града почти непрекъснато имаше клиенти – родители или ученици, които купуваха цветя. Красивите букети за учителите започваха от 30 лв. нагоре.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular