Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградМБАЛ-Благоевград става Ковид болница

МБАЛ-Благоевград става Ковид болница

734-ма ученици и 103-ма педагози в областта са под карантина

МБАЛ-Благоевград в най-скоро време ще бъде превърната в Ковид болница. Всички други пациенти с различни оплаквания ще бъдат пренасочвани към частната болница в града. Това потвърдиха пред „Вяра” двама лекари от МБАЛ.

От своя страна председателят на Регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев отбеляза, че за момента не е голям броят на заразените аптекари. Само една аптека за последните 24 часа е била затворена за дезинфекция заради заболяване на фармацевт. Според Качулев притеснително е, че хора, които имат симптоми на различни болести, излизат да купуват лекарства и обикалят по аптеките. Негова препоръка е те да изпращат свои близки, които са здрави. „Няма недостиг на лекарства. В края на ноември се очаква ново зареждане на аптеките в областта”, допълни Качулев, който всекидневно провежда онлайн заседания с колегите си в Благоевградско.

Онлайн събрание проведоха и 122-ма директори на училища на областта с шефа на РОУ Ивайло Златанов. На 11 ноември изтича онлайн обучението на ученици от прогимназиален и гимназиален етап. На 12 и 13 ноември учениците, които пътуват, няма да присъстват на училище. Решено е да се разширят правомощията на училищни директори и педагогически персонал, които след консултация с Училищния съвет да взимат решение дали дадено училище да преминава към дистанционна форма на обучение. На събранието е обсъдена идеята занапред учениците да редуват онлайн обучение с присъствие в класните стаи, докато не излезе нова заповед на образователния и здравния министър.

Статистиката към 10 ноември сочи, че под карантина за цялата област са 734-ма ученици, като 22-ма са с положителни тестове. 145-има души педагогически и непедагогически персонал са под карантина. 104-ма са с положителен тест, 41 контактни.

103-ма са педагозите под карантина. От тях 78 са с положителен тест.

Георги Аргиров

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular