Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияМВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство. Това съобщиха от ведомството.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Доказателствата са събрани в рамките на образувани по сигнал на ДАНС досъдебни производства за престъпления срещу Републиката, уточниха лаконично от държавното обвинение.

В пресъобщенията на министерството и прокуратурата не се посочва дали двамата руски дипломати имат отношение към действията на обвинените за шпионаж в полза на Русия бивши и настоящи военни, за които държавното обвинение даде пресконференция с презентация в петък.

Посолството на руската федерация в България заяви, че “този пореден безосновалелен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки”./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular