Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаМегапроектът на Първан Дангов за общинска зеленчукова градина заора

Мегапроектът на Първан Дангов за общинска зеленчукова градина заора

Нивата край дупнишкото село Крайници остана незасята, кметският екип и чиновниците не стъпиха на полето

Мегапроектът на дупнишкия кмет Първан Дангов за създаване на общинска зеленчукова градина остана неизоран. Широко рекламираната идея за здравословно производство на земеделска продукция с общественополезен труд на администрацията е потънала в плевели, установи проверка на място.

Въпреки сериозната заявка на градоначалника, че от тази пролет ще бъде видян на полето заедно с чиновници и наетите от Бюро по труда, крайното изпълнение на проекта очевидно буксува.

На старта на земеделския сезон, нивата край дупнишкото село Крайници е непочистена и неизорана, а пътеката към общинската мера е потънала в трева и бурени. Липсват и ентусиазирани работници, които да приведат имота в екологичен вид за засаждане на зеленчуци и различни видове земеделска продукция. Няма я обещаната глъч, бригадирските песни и желаещи да се включат в инициативата по  връщане на спомените за някогашните ТКЗСТ-а.

На пост е останала само указателната табела за общинска зеленчукова градина, която вече 20 години напомня за времето, в което чиновници от предишния екип на Първан Дангов работеха на полето, определяйки дереджето си като изпълняване на „трудова повинност”.

Припомняме, че в началото на настоящата година кметът на Дупница Първан Дангов от БСП се върна към своя инициатива от първия си мандат. В пространно интервю пред “ТВ Запад”, градоначалникът съобщи, че от настоящата пролет стартира изпълнението на проект по създаване на общинска зеленчукова градина с общественополезен труд.

“Искам да презентирам една моя инициатива отпреди 20 години за общинска зеленчукова градина. Имаме общински земи, които ще бъдат обработвани, разорани. Ще бъдат приведени в добро екологично състояние, земеделско също. Там ще препоръчам, разбира се, да работят не само служителите от администрацията. Ние имаме в Бюрото по труда хора, които трябва да полагат така наречените седемдневки, петдесетдневки, труд”, заяви Дангов.

“Общественополезният труд ще бъде на зеленчуковата градина в Крайници. Ще се засаждат боб – зрял боб, картофи – това, което е необходимо за една трапеза. Онова, което бъде произведено ще бъде дадено на детските градини, яслите, на патронажа. Полезна работа”, посочи Дангов. “Мотики ще има за всички”, обеща дупнишкият кмет.

След интервюто на Дангов последваха остри реакции в социалните мрежи. Във фейсбук се появиха коментари, в които зоват кмета “свинарник да направи, та да може и той да идва да упражнява професията” и въпроси “манифестации и ТКЗС-та кога?”. В социалните групи лъснаха шаржове с участието на дупнишкия кмет и откъси от късометражни фирми, посветени на бригадирското движение в България.

Очевидно към днешна дата градоначалникът на Дупница е размислил или не е срещнал достатъчна подкрепа за реализиране на инициативата от настоящия си екип, защото общинската нива остана неизорана. Съседните на нея имоти са обработени, а картофите вече насадени.

„Е, закъсняха. Трябваше до сега да е изорано и натрапено, а картофите засадени. Ако се хванат в работа има време боб да насеят, понеже той по принцип се сади по-късно. Но за картофите тепърва да почват е късно. Пък и сушава е тая пролет. Чухме и ние, че кметът мисли пак да прави тука градина, ама никой не дойде. То всичко е треволяк и бурен, работа си трябва”, споделиха хора от близък имот, които обещаха да споделят своя опит, ако чиновниците от кметството в Дупница се появят на полето.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular