Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПротест заради даването под наем на базата на „ВиК-Дупница“ на „Кюстендилска вода“предстои...

Протест заради даването под наем на базата на „ВиК-Дупница“ на „Кюстендилска вода“предстои в Дупница

„Интересът на хората“ не е цена 3,71 лв./куб. м вода, категоричен е Виктор Мантарков от „Възраждане“

 

Протест заради подготвяното предоставяне под наем на сградите на „ВиК-Дупница“ на „Кюстендилска вода“предстои в Дупница на 12 април. Инициативата е на местната структура на ПП „Възраждане“, чиито активисти събират подписка за провеждане на референдум по изключително болезнената за града тема. Те призоваха жителите на общината да се включат в протестните действия, насрочени за 9, 45 часа в петък. Дупничани са поканени да присъстват на  извънредното заседание на Общинския съвет(ОбС), на което трябва да се вземе решение по докладната записка на кмета Първан Дангов за отдаване под наем на сградите, ползвани от „ВиК-Дупница“,на новия В и К оператор.

„Много от вас споделяте с нас на площада, че желаете да организираме протест срещу всички деяния, извършени от новоизбраните управляващи през последните месеци.

Денят дойде. В петък инициативният комитет, организиращ подписката за референдум, с който ще изискаме община Дупница да запази своето самостоятелно дружество и да излезе от Ви К асоциацията, ви призоваваме в 9:45 всички да се съберем в залата на Общинския съвет и да изразим своето недоволство спрямо всички гаври, извършени срещу интереса на дупничани от последните местни избори насам!“, призоваха в една от социалнитемрежи от „Възраждане“.

„Има  доста доводи да призовем хората да дойдат на сесията. Подписката, която правим, има успех. Събрахме над 3 000 подписа. Това говори, че референдум ще има. Предложението е сградите да се дадат под наем на „Кюстендилска вода“ за 10 години. Очаква се успех на референдума и възстановяване на „ВиК – Дупница“ като оператор. Когато това се случи, те как ще си ползват базата. Можеше сградите да се дадатпод наем за 1 година. Нека колегите общински съветници да вземат предвид това.

Кметът казва, че е защитил интереса на гражданите, като е гласувал „за“ присъединяването ни към „Кюстендилска вода“. Затова каним хората да дойдат и да види какъв интерес изповядват“, каза общинският съветник на „Възраждане“Виктор Мантарков.

Както писахме, преди около 2 седмици активисти на „Възраждане“обособиха пункт в центъра на града, къдетосъбират подписка за провеждане на референдум. Допитването ще бъде с въпросите:  искаме ли община Дупница да напусне А В и К –Кюстендил, и „ВиК – Дупница“ да остане операторв община Дупница и да експлоатира В и К мрежата и съоръженията.

В същото време намерението на кмета Първан Дангов е да проведе конкурс за отдаването под наем на сградите, където да се настани новият оператор.

Известно е, че на заседанието си през м. март общинските съветници не разрешиха имотът да бъде продаден. Така „Кюстендилска вода“ остава без необходимата база в Дупница.

Проблемът „В и К“ все повече се задълбочава и заради новата по-висока цена на водата, която със смяната на оператора се увеличава от 1,37 на 3,71 лева за кубичен метър. Недоволството е както заради драстичното поскъпване, така и заради некоректно отчитане и надписване на сметките за вода. Има опасения, че някои от абонатите ще бъдат принудени да платят големи суми за количества вода, които не са потребили.

Не по-маловажен е и проблемът със заплатите на работещите във фалиралото дупнишко дружество, които се очаква да бъдат изплатени от общината.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular