Monday, May 13, 2024
HomeРегионСапарева баняМестят раннохристянската гробница в Сапарева баня

Местят раннохристянската гробница в Сапарева баня

Общината търси изпълнител на строителството, отпуснати са близо 124 000 лева

Започва преместването на раннохристянската гробница в Сапарева баня, открита в края на 2020 г. при прокарване на водопроводни отклонения за минерална вода в некропола на античния град Германея (Германѝя). От общината търсят изпълнител на предстоящите строителни дейности. Обявена е обществена поръчка на стойност 123 787,02 лева без ДДС за преместване, теренна консервация, реставрация и експониране на гробницата, която се намира на кръстовището на улиците “Йордан Попмихайлов“ и “Златния век“.Желаещите да се борят за поръчката могат да подават заявления или оферти до 20 февруари.

Към момента гробницата е защитена с временно дървено покритие. Изкопът около нея е запълнен от кал и тиня, оттекли се от силно наклонената улица, без стабилна настилка при дъждовете. Археолозите са категорични, че няма изменение и забележими видими дефекти по находката им.

Раннохристиянската гробница ще бъде преместена на 680 м хоризонтално  разстояние от оригиналното си положение при кръстовището на улиците „Йордан Попмихайлов“ и „Златния век“ върху общински терен. Мястото се намира до резервоара за минерална вода на ул. „Германея“ (срещу Гейзера). Там се предвижда обособяване на експозиционна зала, в която ще бъдат представени намерените в обекта артефакти. Ще бъде западена ориентацията й спрямо посоките север-юг при новото й ситуиране. Локацията е съобразена с градския парк и е като естествено продължение от пешеходната зона на Гейзера. Също така е съобразена с бъдещото изграждане на експозиционна сграда за съхраняване и опазване на раннохристиянската гробница, както и запознаване с богатото наследство на античен град Германея. Ще бъдат осигурени пешеходни и автомобилни подходи за посетителите, както и приятна паркова среда за случайно преминаващите. След преместването на гробницата зидовете й ще бъдат обработени по рецепта на реставратор, пише в техническата спецификация на обществената поръчка.

Снимки: Исторически музей -Дупница

В документацията се припомня, че античната и късноантична крепост Германѝя се намира на по-малко от километър по права линия западно от центъра на Сапарева баня, до левия бряг на река Валявица, приток на река Джерман, само на около 300 метра североизточно от минералните извори при сегашната баня.
Построяването й се свързва с времето на управлението на император Септимий Север (193-211 г.), но по-вероятно в края на II в., когато в Германѝя е дислоцирана cohors II Lucensium. Голяма част от нея днес попада под балнеума в Сапарева баня.
Късноантичните извори на Хиерокъл и Прокопий недвусмислено сочат Германия като един от петте града на провинция Вътрешна Дакия, заедно със Сердика, Пауталия, Наисос и Ремесиана.Както е известно, късноантичната гробница в Сапарева баня е паметник на културата с национално значение.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular