Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградМинистър Вътев за скандала със стадото в село Влахи: Защо сме толкова...

Министър Вътев за скандала със стадото в село Влахи: Защо сме толкова деградирали?

Десетки в защита на фермата с 600 овце и кози, която искат да преместят

Скандалът с решението на Общинския съвет на Кресна, който даде срок до 10 август на двамата братя Сидер и Атила Седефчеви да изнесат отглежданите от тях стада от село Влахи, защото замърсявали околната среда с оборския тор, предизвика гнева и на земеделския министър.

В пост във Фейсбук профила си Кирил Вътев написа:

“Селото произвежда нашата храна! На СЕЛО има градини, поляни, животни, ниви. Без тях няма магазини в града.

От 23 години двама братя – Сидер и Атила Седефчеви живеят в село Влахи и отглеждат животни. Селото има 6 (шест) жители. На трима от жителите животните миришели???

Тези трима жители не се ли хранят? Тези трима жители какво правят с произведенията на храносмилателната им система? На френски парфюм ли им мирише?

Селата ни обезлюдяват?

Храним се с вносни храни?

Болни сме!

Защо сме толкова деградирали до степен Общинският съвет на Кресна да гласува решение братята Сидер и Атила да преместят фермата си от село Влахи, защото там искали да има вили???

Селото не е място за ВИЛИ като сгради, а място за ВИЛИ за сено!

Без ВИЛИ за сено, ВИЛИТЕ-сгради са призраци!”.

Кирил Вътев бе категоричен, че министерството ще излезе с официална позиция по казуса.

Вече има и петиция в защита на стадото в село Влахи.

“Тази петиция е в подкрепа на Сидер Седефчев, семейството му и труда, който полагат, за да запазят част от родовата ни памет. С призив към българските институции и компетентни органи да пазят и подкрепят малкото на брой останали животновъди, които облагородяват, а не замърсяват България”, се казва в петицията.

Пречи ли и на кого един фермер, който за 24 години успя да спаси от изчезване старите български породи – каракачански овце, коне и кучета, както и калоферските кози? Защо Сидер Седефчев се оказа трън в очите на местната власт в Кресна и най вече на кметския наместник на село Влахи, който неуморно пише жалби до институциите срещу него? Този казус завладя социалните мрежи през последните дни, а реакциите и коментарите на повечето хора са в защита на семейството, което никой не отрича, че върна към живот напълно обезлюденото село в сърцето на Пирин, се пита в репортаж на БНР.

Кметският наместник на селото Васил Василев смята, че семейството нарушават правилата и правят каквото си искат. По думите му кучетата се разхождат из селото, а хората се страхуват. Овцете пък замърсяват околната среда. Напрежението нараства и ескалира, може би ще се стигне и до стачка, смята той.

В подписка хората настояват да се вземат мерки срещу дейността на фермерското семейство.

Казусът влезе в дневния ред на общинските съветници в Кресна. Председателят Мая Божинова заяви: “Нашето решение не е да изгоним Сидер от село Влахи, а да се премести кошарата извън центъра на селото, а кучетата да бъдат вързани”.

Стана ясно, че фермата е регистрирана по Закона за ветеринаромедицинската дейност през 2006 г. и проблеми не е имало. Законът обаче се оказва в конфликт с общинската наредба, приета преди 2-3 години. Тя ограничава броя на животните, които могат да се отглеждат в едно домакинство и дворовете на къщите.

 

Никой не може да отрече, че Седефчев помогна с. Влахи да получи име, което е известно в цяла Европа може би, каза зам.-кметът на Кресна Валентин Стоичков.

Това е безумие, каза Сидер Седефчев пред БНР. Според него това се прави умишлено:

“Тук става въпрос за село, което е умиращо. Идеята беше да се създаде оазис за запазване на породи, на природа. Абсурдно е. В това село, което наистина умира, ние правим абсолютно законни неща, които са в полза на България. Тук беше възстановена породата каракачанска овца, което е огромен труд”.

Седефчев заяви, че няма намерение да се мести и ще обжалва заповедта. Няма да се откажа, категоричен е той. “С тази политика се убиха буквално селата. Когато забраняват на един човек от село да гледа животни, ти направо го обричаш”, изказа мнение той.

“Ако решат да действат така остро срещу мен, ще трябва да действат по същия начин с всички останали”, каза Сидер Седефчев.Природозащитникът Тома Белев заяви пред БНР, че се е опитал да намери наредбата, посочена в решението на Общинския съвет, но нея я няма:”Те се позовават на някакъв недействащ нормативен акт, защото Законът за нормативните актове изисква тези наредби да се подлагат на обществено обсъждане, да се публикуват. Такава наредба няма”. “За мен Общинският съвет пресолява манджата”, изказа мнение Белев. Според него това е използване на общинската власт, за да изгониш един човек и да му съсипеш живота, което е недопустимо. Той е категоричен, че ако решението се обжалва в съда, то ще падне. По думите му проблемът е, че това решение е минало през много хора, като никой не е видял колко е незаконосъобразно.

 

 

Снимка – Кети Тренчева, БНР

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Време е да се зададе сериозно въпроса:Защо в село с 6 жители има назначен кметски наместник ?
    Вярно ,че е на още няколко села ,но това е само загуба на средства.Той не може да реши никакви проблеми на селото.По-добре е тези средства да отиват за облагородяване на селото ,а не само за заплата и административни разходи.
    Нали много лесно се гледат животни ,та администрацията вместо да помага-пречи.

Comments are closed.

Most Popular