Saturday, May 18, 2024
HomeСпортМирослав Ангелов спечели драматично "Осогово 2020” пред рекордните 10 000 зрители

Мирослав Ангелов спечели драматично “Осогово 2020” пред рекордните 10 000 зрители

36 пилоти стартираха по 5-километровото трасе, сред незавършилите са Любен Каменов и Пламен Камбуров

 

Рекордните 10 000 любители на високите скорости и автомобилния спорт се насладиха на зрелищна и драматична надпревара на планинско “Осогово 2020” в Кюстендил. След куп перипетии както в тренировъчните маншове, така и в двата официални старта победата отиде у Мирослав Ангелов от  „Мегапорт Рейсинг“ с новия си автомобил Skoda Fabia Evo 2 на планинско „Осогово 2020”. По 5-километровото трасе с 36 завоя над Кюстендил от село Богослов до м. Студен кладенец се проведе вторият кръг от шампионата, а на старта застанаха 36 автомобила пред рекордните за последните години на това състезание зрители.

В първия манш най-бързо време даде Васко Въжаров с Opel Astra от освободения клас НС1, следван от Любен Каменов с Mitsubishi Lancer Evo 9 на 1.1 сек., а Мирослав Ангелов остана трети на 10.7 сек и най-бърз от клас RC2 на хомологираните коли. Един от фаворитите Пламен Камбуров (LV ауто рейсинг) с Skoda Fabia S2000 отпадна поради проблем в двигателя още на тренировките и не стартира в официалната надпревара. Другият сочен като победител Любен Каменов получи проблем във втория манш, спечелен също от Въжаров. След края на състезанието обаче пилотът бе дисквалифициран за използване на неразрешено гориво и за победител бе обявен Мирослав Ангелов. Втори зад него се нареди Александър Бурдинов с BMW M3 от клас НС2, на 0.6 сек зад пилота на „Мегапорт Рейсинг“. Третото място остана за Ивелин Чапанов с Renault Clio от НС3.

„Не очаквахме тази победа, защото автомобилът ни е създаден за рали и изостава с около 300 к.с. от освободените и свободни за доработване автомобили, които са и много по-леки от нас. А това е решаващо на изкачване. Дойдохме тук с подкрепата на „Еуратек“, за да тестваме автомобила за предстоящия рали спринт „Дряново“ следващата седмица. Можехме да сме малко по-бързи, но нямахме достатъчно време за научаване на трасето“, коментира Ангелов след финала.

Най-добро класиране от кюстендилци направи Ясен Николов с “Хонда Сивик”, който завърши 8-и с общо време 06:01,313 мин. от двата манша. Веднага след него се нареди Васил Тодоров с “Опел Астра” с време 06:04,143 минути. Двамата са част от тима на “ДИАМО” (Благоевград).

За съжаление коронавирусът спря от участие състезателите от Гърция и Северна Македония, които традиционно са част от надпреварата.

За поредна година организатори на една от най-очакваните с интерес и от пилоти, и от зрители автомобилна надпревара е благоевградският автомобилен спортен клуб „ДИАМО”, Българска федерация по автомобилен спорт със съдействието на община Кюстендил и партньори.

Планинско “Осогово 2020” официално бе открито от зам.-кмета на община Кюстендил Светослав Василев. Отличен за организацията за пореден път за клуб “ДИАМО” в лицето на Георги и Диана Стоянови.

Зрителите се насладиха и на уменията на подгряващата група от четирима дрифт пилоти.

RELATED ARTICLES

Most Popular