Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоков"Янините девет братя" откриват оперния фестивал в Цари Мали град

“Янините девет братя” откриват оперния фестивал в Цари Мали град

С операта “Янините девет братя” от Любомир Пипков се открива фестивалът “Портал на два свята” в Цари Мали град, съобщиха  организаторите от Софийската опера и балет.
За произведението, чието действие се развива през далечната 1361 г., критиката пише: “Когато един оперен театър постави “Янините девет братя”, това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура”. Постановката на режисьора Пламен Карталов се играе с успех и на сцената на Болшой театър по време на гастрола на нашата опера в Москва през 2018 г., припомнят от операта.
“Портал на два свята” продължава от 29 август до 7 септември и е шестата сцена на Софийската опера и балет за летния сезон – след голямата сцена в столицата, тази в Панчарево, киноцентъра в Бояна, парка на Военна академия и Белоградчишките скали.
На 30 август програмата продължава с “Кармен” от Жорж Бизе, на 3 септември е представлението на “Зорба гъркът” от Микис Теодоракис, на 4 септември – на “Кармина Бурана” от Карл Орф. В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще се играе мюзикълът Mamma Mia! с песните на АББА.

RELATED ARTICLES

Most Popular