Saturday, June 1, 2024
HomeРегионДупницаМорски вируси изпълниха капацитета на Инфекциозно отделение в Дупница

Морски вируси изпълниха капацитета на Инфекциозно отделение в Дупница

Пациентите са почивали предимно в Приморско и на Слънчев бряг

Летни вируси с диария напълниха Инфекциозно отделение в Общинска болница “Свети Иван Рилски” в Дупница. Пациентите са завърнали се туристи от морето, предимно от Приморско и Слънчев бряг. Оплакванията им са свързани с повишена температура, силни стомашни болки, повръщане и диария. Най-засегнати са малките деца, при които симптомите се проявяват внезапно и бурно, като често това е съпроводено и с бързо обезводняване на организма. “Капацитетът на отделението е изцяло зает. В повечето случаи става въпрос за норовируси и ентеровируси, които вероятно в момента циркулират по морето. Норовирусите се характеризират със субфебрилна температура, повръщане, стомашни болки и диария, но без патологични примеси. Що се отнася до ентеровирусите, те доста често са нарочени като причинители на диария, защото и при тях може да има подобни оплаквания. Симптомите обаче, до които водят ентеровирусите се изразяват още в обриви, висока температура и менингизъм (състояние, свързано с главоболие и дразнене от светлина), както и болки в гърлото (херпангина). Нямаме констатирани случаи на ротавирус”, коментира завеждашият отделението по Инфекциозни болести д-р Методи Попов. Специалистът отбеляза, че за разлика от предходните 2 години, когато повечето от пациентите постъпващи в болница след морето са били с ковид, към днешна дата циркулират предимно характерните за сезона вируси.

“Нямаме нито един пациент с коронавирус. Лекуваме пациенти с по-редки заболявания каквито са ку-треска, менингизъм, цитомегаловирусна инфекциозна мононуклеоза и др., но ковид няма. Това е добре, защото хората могат свободно да общуват, да пътуват и да се виждат с близките си без притеснения”, сподели д-р Попов.

Той препоръчва на пътуващите към морето, по възможност да избягват да водят със себе си децата под 3-годишна възраст, тъй като често след игра в замърсения пясък, в организма попадат неблагоприятни  микроорганизми. Това е периодът и в който те често поглъщат вода, докато играят в морето.

За останалите е необходимо спазване на висока лична хигиена – миене на ръцете с топла вода и сапун, както и да се избягва консумацията на храна, престояла повече от два часа на топло.

RELATED ARTICLES

Most Popular