Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоПоредна спасителна акция в Пирин: Вдигнаха военен хеликоптер за пострадал белгиец

Поредна спасителна акция в Пирин: Вдигнаха военен хеликоптер за пострадал белгиец

Мъж от Белгия пострада в района на връх Полежан в Пирин. Сигналът бе подаден в 14:00 часа в понеделник, съобщиха от Планинската спасителна служба в Банско. От ПСС потърсиха помощ и съдействие от авиобаза „Крумово“, които с военен хеликоптер да транспортират пострадалия чуждестранен турист. По първоначална информация, мъжът е със счупен крак и наранявания, които не му позволяваха придвижване по стръмния терен.

Припомняме, че през уикенда друг пострадал турист в Пирин вдигна на крак спасители от ПСС -Сандански и Благоевград. 70-годишният мъж падна в улея между връх Синаница и Момин връх. Последва трудна нощна операция по стабилизиране на неговото състояние и транспортирането му от върха. При изключително тежки метеорологични условия, гръмотевична буря и труден каменист терен, раненият бе свален и транспортиран до ЦСНП- Кресна с открита фрактура на ляв глезен, охлузни рани по тялото и болки в областта на шийката на бедрена кост. В акцията, продължила през цялата нощ, участваха 11 спасители от отряда в Сандански и още 7 от отряда в Благоевград.

Случаят с пострадалия белгиец в Пирин е поредният, при който ПСС търси съдействие от Военното министерство за предоставяне на въздушен транспорт. Целта е съкращаване на времето за достигане и оказване на помощ за пострадалите туристи и тяхното бързо придвижване до лечебните заведения.

RELATED ARTICLES

Most Popular