Sunday, May 19, 2024
HomeБизнесМФ предлага по-ниския 9% ДДС за ресторантьорите да действа и догодина

МФ предлага по-ниския 9% ДДС за ресторантьорите да действа и догодина

Срокът за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги да бъде удължен през 2022 г. до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка в страната. Това предлага Министерството на финансите, което е публикувало за обществено обсъждане промени в три данъчни закона.
През юли 2020 г. с 9% ДДС са ресторантьорските и кетъринг услугите, бебешки храни и пелени, книгите и туроператорската дейност. С по-ниската ставка тогавашното правителство реши да компенсира ресторантьорския бранш за това, че заведенията бяха затворени по време на извънредното положение. Първоначално 9% ДДС бе за консумацията на място на храна, безалкохолни напитки, кафе, вино и бира. По-късно към тях бе включена и доставката на храна за дома.
МФ предлага разширяване на обхвата на храните за бебета и малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, като се добавят специализираните млека за деца с алергии, както и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.
За да стане факт промяната в закона, трябва да бъде гласувана до края на годината от Народното събрание, което ще се формира след изборите на 14 ноември./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular