Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоBansko Street Dogs в помощ на бездомните кучета

Bansko Street Dogs в помощ на бездомните кучета

Може ли и как да бъде решен проблемът с уличните кучета, към които през последните години се приспособяват и стотици домашни любимци, изхвърлени от стопаните им? Добрият пример идва от Банско, а в началото на тази кауза са три дами – Сара от Великобритания, Лили от България и Йордания и д-р Диана Рошкова, семейният лекар на бездомните кучета. Днес те вече са част от неправителствената организация Bansko Sreets Dogs, която е осигурила дом на над 100 кучета, а кастрираните са повече от 250.
Преди две години Сара, която има компания за организиране на събития в Англия, идва в Банско с една цел – да се научи да кара сноуборд. Ковид пандемията променя нещата и я заставя да работи дистанционно. А красивата природа и спокойствието в курорта я карат да остане тук. Не след дълго се появява и друга причина. Сара попада на малко бездомно куче, за което тя започва да се грижи. После идва група от осем бебета и майка им и още, и още, докато разбере колко голям е този проблем в България. “Много лесно ще се разреши проблемът, ако хората се научат колко е важно да кастрират своите животни. Така нещата се решат много по-бързо”, каза в “12+3” Сара О`Нийл от Bansko street dogs. Тя посочи още, че в града се изоставят и животни от хора, дошли от други населени места.
Случайно в групата, която се грижи за безстопанствените кучета, попада Лили, която идва тук от Дубай със семейството си. Осемгодишният й син Алекс иска от родителите си кученце. Разбират, че Сара търси дом за седем бебета. Много бързо малкото момче проумява, че е по-добре да се грижи за бездомните, отколкото да има свое куче, споделя с нескрита гордост майка му Лилия, която пък превръща каузата в неправителствена организация и изработва логото – Bansko Sreets Dogs. Заедно със Сара и други доброволци организират благотворителни кампании, базари, беседи сред децата от началното училище.
Всички прегледи, ваксинации и кастрации се правят във ветеринарната клиника на д-р Диана Рошкова, която заедно със своя партньор в живота Димитър извършват това безсребрено, като един от доброволците в групата. Д-р Диана е наясно, че за да се осъществи мечтата им за модерен приют и промяна в отношението към животните, е нужна правилна политика и постоянна ангажираност на обществото.
Организацията е създадена в началото на миналата година от британката Сара О`Нийл. Дейността им е започнала, след като Сара намерила женско куче и осемте й малки в изоставена сграда. Сара полага грижи за тях, а впоследствие намира дом за всяко едно от кучетата. Малко след това открива друго женско куче с малки, за които също намира грижовни стопани.
Така се поставя начало на дейността на организацията, регистрирана е официално, а за около година доброволците са намерили осиновители за повече от 100 безстопанствени кучета. По-голямата част от тях са осиновени в чужбина. Кучетата са намерили дом в САЩ, Великобритания, Холандия, една малка част са осиновени и в страната.
“Много по-лесно намираме домове за кучетата извън България. Но все пак има и български семейства, които заради децата си осиновяват бездомно куче”, посочи още Лилия Кибар.
Организацията се е ангажирала с кастрацията, чипирането и ветеринаромедицинските грижи за животните, които попадат при тях. Дейността се финансира изцяло от доброволци, а средства се събират с благотворителни мероприятия./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular