Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвятНад 500 жалби от пътници срещу WizzAir, повече от 38 полета са...

Над 500 жалби от пътници срещу WizzAir, повече от 38 полета са отменени през юли

Авиокомпанията трябва да представи план с превантивни мерки и да ускори изплащането на обезщетения

В петък нискотарифната авиокомпания Wizz Air трябва да представи на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ план за действие с превантивни мерки срещу многото закъснения и отменени полети в последните месеци. Това съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията след днешната среща между главния директор на ГД ГВА Анелия Маринова и представители на Wizz Air Hungary Ltd.

От началото на 2023 г. досега в ГД ГВА са получени над 500 жалби от пътници на Wizz Air, а над 200 от тях не са били обработени от авиокомпанията. Само през месец юли на международните летища в България са регистрирани 38 отменени полети, а други 69 са изпълнени с повече от 2 часа закъснение.

„Това буди сериозно притеснение в националния орган по правоприлагане и ще предприемем мерки, за да гарантираме, че европейските регламенти за защита на правата на пътниците се спазват“, заяви Маринова.

По отношение на необработените над 200 жалби на пътници, представителите на авиокомпанията поеха ангажимент до 3 седмици да разгледат всички тях, съобщиха от транспортното министерство. От Wizz Air са посочили, че са идентифицирали грешка в информационната им система и поради това оплакванията не са получени.

Освен да разгледат плана с коригирищи мерки за справяне със ситуацията на летищата, двете страни са се договорили още този месец да започнат редовни срещи за навременен обмен на информация.

Срещата е в продължение на започнатите разговори през миналата седмица в Министерството на туризма, след като туроператори и туристически агенти се оплакаха от големите загуби и притеснения, които търпят заради провалени пътувания и трансфери вследствие на отменени и закъснели полети. Тогава директорът на ГВА Анелия Маринова обяви, че значително ще завишат контрола, защото “огромният брой сигнали показва, че вече не говорим за инцидентни случаи, а нарушенията стават тенденция”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular