Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятНад 60% от германците са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц

Над 60% от германците са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц

Репутацията на управляващата коалиция, известна като “светофар”, продължава да пада

Повече от 60% от жителите на Германия са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц и управляващата коалиция от Социал-демократическата партия, “зелените” и Свободната демократическа партия.
Това показват публикувани снощи резултати от допитване, проведено от социологическия институт INSA по поръчка на вестник “Билд”.
В момента само 25% от германците са доволни от работата на Шолц като канцлер, а цели 62% са недоволни – антирекорд по време на неговия мандат.
Ако канцлерът беше избран пряко, Шолц щеше да заеме едва трети позиция. Според проучването 25% биха избрали за канцлер на Германия настоящият министър на икономиката Роберт Хабек, 19 процента биха избрали лидера на ХДС Фридрих Мерц и само 18 процента биха избрали Шолц от Социал-демократичната партия (ГСДП).
Междувременно и репутацията на управляващата коалиция, известна като “светофар” заради партийните цветове, продължава да пада, като в момента едва 27% от германците са доволни от правителството, а 65% са недоволни. За сравнение, евентуален управленски съюз, известен като “Ямайка”, между десницата, зелените и свободните демократи би се ползва с доверието на 58% от германците.
Доверието към ГСДП пък пада и тя вече е на трета позиция, след като преди това спечели изборите за Бундестаг, като за социал-демократите биха гласували едва 19% от анкетираните, докато за ХДС/ХСС – 28%, а за Зелените – 21%. Партията на Свободните депутати пък се ползва с доверието на едва 8% от анкетираните, докато крайнодясната “Алтернатива за Германия” (AfD) – 12%, а германската левица – 5 на сто.
Според “Билд” решаващи за Шолц ще се окажат провинциалните избори в Долна Саксония на 9 октомври. Ако ГСДП загуби регионалния си премиер Щефан Вайл, нещата ще станат доста неудобни за управляващата партия./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular