Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаНаказват дисциплинарно горски от Дупница за превоз на незаконни дърва

Наказват дисциплинарно горски от Дупница за превоз на незаконни дърва

Сигнал срещу горски служител за незаконно транспортиране на дърва предизвика проверка в ДГС “Дупница”, съобщиха от ЮЗДП.

На 1 ноември в 19.00 часа на телефон 112 е подаден сигнал в ЮЗДП, РДГ Кюстендил и РУ-МВР в Дупница, че Красимир Ковачки – горски стражар от „ДГС Дупница”, транспортира незаконни дърва със служебен автомобил УАЗ до частен имот в града. При последвалата проверка горските служители установяват, че в двора на посочения адрес са налични 1,7 пространствени куб. метра иглолистни дърва за огрев без контролна горска марка и превозен билет. Собственикът на имота не е представил документ за произхода на дървесината, поради което му е съставен акт за административно нарушение. Дървата са задържани и транспортирани за съхранение в двора на горското стопанство.

По-късно, към 19.30 часа, служители от РУ Дупница спират за проверка водача на служебния автомобил Красимир Ковачки, но не откриват в превозното средство налични дърва. Горският стражар е задържан и след писмени обяснения в полицейското управление е освободен.

Директорът на ”ДГС Дупница” е изискал писмени обяснения от своя служител, след което предстои да му бъде наложено дисциплинарно наказание съгласно Кодекса на труда.

Припомняме, в  средата на септември т.г. ДГС “Дупница” отново нашумя покрай горския стражар Стефан Костадинов. Той не е отчел своевременно в касата на стопанството сумите от събраните такси за дърва за огрев за периода от 24.08 до 6.09.2021 г. съгласно установения вътрешен ред в „ДГС Дупница”. За това време са предоставени 150 пл. куб. метра дърва на обща стойност 9220,80 лв. с ДДС.

По повод констатираните нарушения на Стефан Костадинов е наложено дисциплинарно наказание „Уволнение”.  За случая бе уведомена и прокуратурата, той като Костадинов е бил в неизвестност. Тогава от ЮЗДП посочиха, че всички домакинства от с. Крайници, заплатили такса за самостоятелен добив на дърва за огрев от „ДГС Дупница”, са получили дървата си и не са били ощетени.

RELATED ARTICLES

Most Popular