Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятНакъде ще поеме Северна Македония след триумфа на ВМРО-ДПМНЕ?

Накъде ще поеме Северна Македония след триумфа на ВМРО-ДПМНЕ?

Двоен триумф за ВМРО-ДПМНЕ на изборите 2 в 1 в Република Северна Македония. Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на страната. Тя получава над 300 хиляди гласа повече от досегашния държавен глава Стево Пендаровски. Освен това ВМРО-ДПМНЕ ще разполага с най-много депутати.

След седем години в опозиция ВМРО-ДПМНЕ получава 58 представители – с трима по-малко от необходимите 61 за мнозинство в 120-местния македонски парламент. Втора е коалицията, водена от партията на етническите албанци ДСИ. За първи път в историята на РСМ досега управлявалата партия СДСМ е на трето място след вота.

Сега ВМРО-ДПМНЕ ще трябва да търси партньор за коалиционно управление. За да е стабилен кабинета обаче, ще са необходими промени в конституцията и отблокиране на пътя на Северна Македония към Европейския съюз – условие, което поставя всяка една от албанските партии в следващия парламент.

 

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа.

Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за досегашните управляващи е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

Пълно поражение за СДСМ и на президентските избори в Северна Македония – досегашният държавен глава Стево Пендаровски получи под 30% от гласовете на хората, а опонентът му и нов президент – Гордана Силяновска-Давкова спечели над 65%.

Стево Пендаровски плати цена и заради натрупаното недоволство на македонците от управлението на досегашното правителство и още в първите часове на изборната нощ призна поражението си и поздрави победителя и пожера успех.

Гордана Силяновска-Давкова заяви, че сега не е време за триумф и благодари на гражданите за подкрепата.

На 12 май ще бъде свикано извънредно заседание на парламента на Северна Македония, на което трябва да бъде обявено началото на мандата на Гордана Силяновска-Давкова като президент.

Новият парламент в Скопие трябва да се събере на първо заседание най-късно 20 дни след обявяването на официалните резултати. В срок от 10 дни след това първо заседание президентът трябва да върчи мандат за съставяне на правителство на партията с най-голямо представителство – ВМРО-ДПМНЕ. Мандатоносителят има 20 дни да състави кабинет.

Накъде ще поведе ВМРО-ДПМНЕ Северна Македония и ще смени ли характерната за партията реторика на конфронтация със съседните държави-членки на ЕС – България и Гърция предстои да видим./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular