Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаНапрежение сред БСП в област Кюстендил, трима с показни  отводи от листата

Напрежение сред БСП в област Кюстендил, трима с показни  отводи от листата

Д-р Иван Ибришимов: Политиката е отборна игра, липсва добра комуникация с централното ръководство

Поредни отводи от кандидатдепутатската листа на БСП  за област Кюстендил съпътстват и тези избори. Събралият най-много номинации за изборната листа от Дупница,  д-р Иван Ибришимов е направил отвод. Това е станало ясно от изказване на експредседателят на местната организация на БСП и настоящ общински съветник Станислав Павлов, който също си е направил самоотвод. Другият местен парламентарист, който  чрез него е отказал името му да бъде включено в изборната листа е Ивайло Петров. Той е бил сред номинираните от партийната организация на град Бобов дол. Д-р Ибришимов и Ивайло Петров въобще не са присъствали на областното заседание, с което мотивите им за отказ са останали неясни за другарите им. Действието им обаче е било достатъчно красноречиво, за да покаже отношение към партийната дейност на БСП в областта.

Екскметът Първан Дангов също е бил сред номинираните от организациите на Кюстендил и Рила, но името му не е попаднало в изборната листа, тъй като не е било предложено от членовете на Областния съвет. Формално той е със снето политическо доверие от своите съпартийци в Дупница.

След като стана ясно, че  Бойко Клечков отново ще оглави листата на Столетницата в 10 МИР, Областния съвет е гласувал третата позиция да бъде за председателя на БСП в Дупница Александър Анин. Заместник-кметът на Бобов дол Йорданка Гацева заема четвъртото място. За петото място е номинирана отново Десислава Разсолкова от Кюстендил. Областният съвет е определил на шеста позиция да бъде председателя на Младежката организация в областта и член на Изпълнителния съвет Габриела Златанчева от Дупница. На седмо място е Йордан Тодоров от Кюстендил, а последното осмо е за нейната съгражданка Анита Пешева, като представител на партия АБВ.

За втората позиция в листата, която е предвидена за коалиционните партньори на Столетницата или представители на гражданската квота, дупничани са издигнали д-р Елена Гюзелева, дългогодишен лекар в общинска болница „Св.Иван Рилски” и бивш директор на лечебното заведение. Само преди няколко дни групата общински съветници на БСП я предложи за наградата Почетен знак на Община Дупница.

Запознати с изборните процеси в  БСП обаче са песимисти по отношение на нейната кандидатура. Според тях името на д-р Гюзелева няма да бъде одобрено за листата от Изпълнителното бюро на партията.  Очакванията са, че второто място ще бъде за ветеринарния лекар Първан Дангов, който отново ще бъде „спуснат” от Корнелия Нинова в качеството му на представител от гражданската квота. Това отново поражда напрежение сред червените редици в Дупница, тъй като обидата  от упреците на Дангов към местното ръководство остави за дълго горчив привкус и невъзможност за общи взаимоотношения.

Поредните отводи от БСП идват отново, за да покажат на националното ръководство и лично на председателя Корнелия Нинова, че липсата на диалог с низовите организации и авторитарния подход при ръководене на партията и подреждане на листите води партията към провал и поредна тежка изборна загуба. Получилият най-много номинации от съпартийците си в Дупница д-р Иван Ибришимов направи кратък коментар за „Вяра”, в който благодари на съпартийците си за гласуваното му доверие и сподели, че  основният му мотив да си направи отвод от изборната листа е липсата на добра комуникация с централното ръководство „Направил съм реална преценка на ситуацията и съм разбрал, че за да бъда полезен на организацията и на хората от избирателния си район е необходимо да има добра комуникация и екипност.  За мен политиката е отборна игра, а екипност между мен и настоящото национално ръководство на партията, за съжаление липсва” ,  коментира д-р Иван Ибришимов. „Реших, че е по-добре да се оттегля и да отстъпя място на други, които да вървят напред и да реализират добрите си идеи, както съм го правил и аз в качеството си на народен представител от областта”, допълни д-р Ибришимов.

Недоволство сред червените редици се таи и към водача на листата банкерът-разузнавач Бойко Клечков. Възрастните му съпартийци в Дупница определят поведението на ексдепутата като слабо активно, граничещо с незаинтересованост. Според тях, за краткото време на съществуване на 46-то Народно събрание Бойко  Клечков не е проявил интерес към проблемите на дупничани, не е организирал редовни приемни с граждани, както и регулярни срещи с другарите си. Те недоумяват как точно по време на пандемия, когато пенсионерите и хората в неравностойно положение имат най- голяма нужда от подкрепа и внимание, той буквално е забравил за поетите ангажименти  като народен избраник и е абдикирал от проблемите на хората, които са го подкрепили на изборите.

RELATED ARTICLES

Most Popular