Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград посрещна празника си с обновени табели на 24 улици, отслужиха панихида...

Благоевград посрещна празника си с обновени табели на 24 улици, отслужиха панихида за героите

Издигане на националното знаме, полагане на венци и цветя поставиха началото на тържествения 5 октомври в Благоевград.
С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, и полагане на цветя в двора на църквата „Въведение Богородично“ бе поставено началото на програмата по повод 5 октомври в Благоевград. В церемонията се включиха кметът Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, внук на горноджумайския войвода Ичко Бойчев, военнослужещи, представители на институции, политически партии и граждани.
Непосредствено след това, на площад „Георги Измирлиев”, бе издигнат тържествено националният флаг на Р България, а кметът на Благоевград Илко Стоянов поздрави обществеността по повод 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
„5 октомври е символ на силата на българския дух, който въпреки мрачните години в българската история, въпреки чуждите владичества, въпреки неведнъж сломените надежди, винаги е оцелявал и винаги е водил България напред.
След 5-вековно османско владичество на 3 март 1878 година България е обявена за свободна страна, но части от нея се оказват под турско иго години след това. Такава е съдбата и на град Горна Джумая и на Пиринска Македония“, каза в част от словото си кметът Стоянов.
Програмата продължи и с протокол по полагане на венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. „Мите Марков“.
В Регионалния исторически музей бе проведен и открит урок по родолюбие, организиран от Регионалния исторически музей, Регионалния клуб “Традиция” и Сдружение “14-и пехотен Македонски полк” – Благоевград.
Честванията по повод 109 години от Освобождението на Горна Джумая продължиха с тържествен преглед на знамена и униформи и Тържествена сесия на Общинския съвет.
Благоевград посреща празника на града и 109 години от Освобождението от османско владичество с нови обозначителни табели на 24 улици в града, улици, които носят имената на видни революционери, дейци и общественици, допринесли за свободата и духовното развитие на града ни, на региона, на България.

RELATED ARTICLES

Most Popular