Monday, May 20, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНа предела! Болниците в Югозапада запълнени докрай с ковид болни

На предела! Болниците в Югозапада запълнени докрай с ковид болни

  • В Дупница, Кюстендил, Разлог и Гоце Делчев положението става все по-тежко, липсват кислород и „Ремдесивир”

  • Който пациент се изпише – веднага приемаме нов, на предела на силите сме!, коментират от лечебните заведения

Болниците в Югозапада са запълнени до краен предел. Заболеваемостта достигна рекордните 1035,85 на 100 хил. души население за 15 дни. Нива, които не са достигани от началото на пандемията от COVID-19.
Общинската болница в Дупница вече е запълнила капацитета си за болни с коронавирус до краен предел. „Всички 53 легла в нашата болница са заети. На този етап се снабдяваме с кислород и нямаме проблем от тази гледна точка. „Ремдесивир” се доставя неритмично от Министерството на здравеопазването, както и в ограничени количества“, каза пред „Вяра“ медицинският директор на общинската болница в Дупница д-р Крум Бонев. Запитан за идеята лекари от по-малки населени места да бъдат командировани в София, той отговори: „При нас персоналът също е ограничен, едвам правим графиците. Лекарите са преуморени, работят денонощно, сестрите също не достигат. Нямаме никаква възможност да изпращаме хора в столицата, дори бихме приели да дойдат при нас нови медици и да ни помагат“. Д-р Бонев допълни, че причината за това четвъртата вълна на Ковид-19 да е толкова тежка се крие във вирулентността на Делта варианта. „Поне по данните, които получаваме и четем, може да се каже, че този Делта вариант е по-силно вирулентен от другите типове. Като се има предвид това, както и че голяма част от хората не са ваксинирани – ето затова ситуацията е толкова тежка с четвъртата вълна“, завърши медицинският директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Управителят на болницата в Кюстендил също сподели, че положението там става все по-трудно. „Тежко е. Навсякъде през последната една седмица има изключително голям брой болни, които трябва да бъдат хоспитализирани. При нас също почти целият ни капацитет е зает с пациенти“, обясни д-р Александър Величков – директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Той отчете колко много трудности среща персоналът в здравното заведение: „Доста трудно се справяме, но нямаме никакъв избор. Наясно сме, че всичко зависи от нас и нашите усилия и осъзнаваме ролята си. Правим всичко по силите си за нашите пациенти“. Не по-малко тежко е и в Благоевградска област. Болниците в Разлог и Гоце Делчев също са запълнили докрай капацитета си. „Всички легла са заети. Има и някои тежки случаи, макар че при нас трябва да постъпват само средно тежки случаи, защото имаме само един анестезиолог. Но ни карат и по-тежки случаи, за които трябват специални кислородни маски и апарати. Но кислородът не достига. В петък търсихме да намерим, но се наблюдава недостиг почти навсякъде. Същото е положението и с „Ремдесивир”, който ни го доставят от Министерството на здравеопазването. Днес писах до директора на РЗИ за един болен, за когото ни трябват шест допълнителни флакона, които да ни отпуснат над 18-те, които ни се полагат. Бяхме взели дори назаем 9 флакона от Гоце Делчев. Дано този проблем се разреши по-скоро“, каза пред „Вяра“ директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев.
Той не скри, че служителите му едвам издържат от огромния обем тежка работа, която им се налага да вършат.
„Персоналът действително изнемогва. Не е лесно да се гледат такива болни. Медиците постоянно обличат специално облекло, което не е никак удобно, но няма какво да се направи. Колегите недоволстват доста и не знам докъде ще стигне всичко това. Чух за решение на Министерството на здравеопазването лекарите от по-малките населени места да бъдат командировани в София. Това за мен не е никак правилно. То и без това повечето лекари са в столицата, Пловдив и другите големи градове. В по-малките градове се назначават предимно млади лекари без опит. Как например да ги командироваме нашите лекари? Та така ние ще останем без медици и като пращат болни – няма да можем да ги лекуваме“, завърши д-р Божидар Велев.
Целият капацитет на болницата в Гоце Делчев също е зает и когато някой пациент бъде изписан, веднага на неговото място бива хоспитализиран друг.
„И трите ни отделения вече са пълни, трудно се намират свободни легла. В момента приемаме болни с Ковид-19 в Инфекциозно, Детско и Вътрешно отделение. Като някой пациент се изпише, веднага се приема нов. Всичко това изцежда силите на персонала ни до краен предел. Манипулациите са много и всички вече изнемогваме. Има някои лекари като мен, които работят както в Детското отделение, така и в това за COVID и просто ни е много, много трудно“, заяви заместник-управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.
Той поясни, че в лечебното заведение засега нямат проблеми с кислорода. Не така обаче стоят нещата с „Ремдесивир”, който е в малко количество и то не достига за всички пациенти, които имат нужда от медикамента.
Според д-р Тонгов тежката ситуация се дължи на по-големия процент болни и респективно усложнените случаи са повече. По думите му самият вирус не протича по-тежко, но големият процент болни натежава.
В МБАЛ-Благоевград засега се справят с положението и все още има свободни места в ковид отделенията.
„Ситуацията при нас в момента е под контрол. Имаме свободни места. Да, доста от местата за болни от ковид са заети, но досега не се е случвало да бъде зает пълният ни капацитет. Дано и занапред не се стига до нещо подобно“, коментира пред „Вяра“ директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. Той допълни, че в ръководеното от него лечебно заведение има проблем с медикамента „Ремдесивир”. „Проблемът с това лекарство е, че се снабдяваме с него по-трудно. Имаме затруднения и с кислорода. Това е така, защото за разкритите легла инсталацията не може да смогне и там също срещаме проблем. Виждам, че подобна трудност срещат и колегите на други места“, каза още д-р Митев. „Както винаги ни липсва достатъчно персонал, но засега някак си се справяме. Колегите дават допълнителни дежурства и работят на предела на силите си“, завърши директорът на благоевградската болница.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular