Friday, May 17, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНа ръба! Болницата в Гоце Делчев препълнена с COVID пациенти

На ръба! Болницата в Гоце Делчев препълнена с COVID пациенти

Едно от неврологичните отделения в Благоевград се отваря за прием на болни

Критична е ситуацията в болниците в Югозападна България. Липса на места, уморени лекари и медицински сестри и нестихваща вълна от новозаразени – така изглеждат нещата към момента. Лечебното заведение в Гоце Делчев е пример за болница на ръба. Там положението е „място за място” – изписват един пациент, за да настанят друг. „От 69 легла за COVID пациенти свободните в момента са 8. От 4 интензивни легла 2 са свободни”, обясни директорът на лечебното заведение д-р Петър Филибев. Той заяви, че в четвъртата вълна протичането на заболяването е доста тежко и що се отнася до реанимационните легла – всеки момент те могат да се запълнят. “Ситуацията е много динамична. В Гоце Делчев има два ковид кабинета, през които първо преминават пациентите, за да преценят дали е тежък, или средно тежък и тогава ги насочват към нас, като в болницата също преценяваме състоянието им”, каза още Фелибев. По думите му, лечебното заведение има нужда от асансьор и от изграждане на кислородна инсталация за всяко едно легло. „Колегите вече са уморени, но продължаваме. Успяваме да се справим с графиците, но все пак се налага да полагаме и извънреден труд”, заяви старшата медицинска сестра в болницата пред Нова. Същевременно стана ясно, че Неврологичното отделение в частната болница в Благоевград се отваря за прием на пациенти, които се нуждаят от хоспитализация, съобщиха от община Благоевград. Преди седмица след заседание на Общинския кризисен щаб стана ясно, че неврологични отделения и в двете големи болници на територията на областния център се преобразуват в ковид отделения, а пациентите с неврологични заболявания ще се настаняват в болница Югозападна с филиали в Петрич и Сандански.
На пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов съобщи, че е изпратил писмо до здравния министър Стойчо Кацаров, в което е описал проблема с липсата на неврологично отделение за пациентите в общините Благоевград и Симитли. Стоянов даде за пример инсулта като състояние, при което навременната медицинска помощ спасява животи и предотвратява тежки последици. Кметът съобщи още, че за периода от преобразуване на неврологичните отделения в такива за лечение на пациенти с ковид е получил редица сигнали от пациенти, техни близки и от лекари за възникналото затруднение.
На заседание на Оперативния щаб при областния управител директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов е съобщил, че ще бъде издадена заповед, с която отделението в частната болница отново да бъде неврологично отделение за пациентите от Благоевград и Симитли.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular