Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникНа ръба: Гладни турски строители заплашиха да скочат от шестия етаж в...

На ръба: Гладни турски строители заплашиха да скочат от шестия етаж в Перник

След повече от седем часа преговори, кметът Станислав Владимиров лично ги убеждаваше да слязат от перваза

Щастливата развРЪЗКА изпревари смрачаването, двамата слязоха невредими

Двама строителни работници вдигнаха на крак полиция, пожарна и Спешна помощ в Перник, след като се качиха на перваза на шестия етаж на новострояща се жилищна кооперация в центъра на града и заплашиха, че ще скочат от там, ако не получат натрупаните им дължими възнаграждения. Работниците са от турски произход. По информация на Областната дирекция на МВР двамата са стояли на на перваза още сутринта в понеделник. Сигнал обаче е бил получен едва около 12.00 часа.
“Става въпрос за неизплатени възнаграждения между инвеститори и посредници. Имаме първо инвеститор българин, българин строител, кърджалийска фирма, която е посредник и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Говорим за неизплатени възнаграждения, от тук нататък разследването ще покаже къде по веригата се е случило това, тези работници да не получат своите възнаграждения. Вие видяхте, че те са в изключително тежка ситуация, твърдят, че от месеци не са получавали своите възнаграждения”, каза кметът на Перник Станислав Владимиров, който пристигна веднага на място. Цялата държава се е ангажирала в момента с този казус”, допълни още Владимиров. На място имаше и представители на посолството на Турция.

“Имаме уверението от посредника от Кърджали, че днес /бел.ред. понеделник/ ще дадат частични възнагражденията и след това ще бъде подписано споразумение, с което ще се изплатят всички възнаграждения, които се дължат на работниците. Те са в изключително тежка ситуация. Не са получавали от месеци своите възнаграждения и са готови да предприемат тези крайни действия “, уточни през деня градоначалникът.
През целия ден, силите на реда се опитваха да убедят мъжете да слязат.
Единият от работниците благодари на английски език на пристигналите българските журналисти, че са реагирали и дошли на място. Те показаха пред тях, че сградата вече е построена, но пари няма. Пред кооперацията бяха и други работници, които също са свидетелствали пред Инспекцията по труда, че не са получили своите възнаграждения. „Около 10 души също претендират за неизплатени задължения“, каза говорителят на полицията Венцислав Алексов.

Въпреки многократно отправените предложения към работниците да им бъдат изплатени част от възнагражденията, двамата отказваха на психолози и полицаи.
След повече от шест часа преговори при строителите се качи самият кмет на Перник Станислав Владимиров. Той започна разговори очи в очи с двамата мъже. Комуникацията се осъществяваше с помощта на преводач.
Час по-късно пред вперените погледи на събралото се множество двамата работници, които протестираха на строежа в Перник, бяха свалени от шестия етаж и прегледани от медицински екипи. Това се случи след уверение, че са извършени плащания на задълженията.

„Всички задължения за новостроящата се кооперация в центъра на Перник към строителите са изплатени”, заяви пред БТА възложителят Иван Анев. По думите му главен изпълнител на обекта е столичната фирма “ВДЗ Билд”, която е изплатила също всичко на наетия от нея подизпълнител. Анев заяви, че не знае и не уточни кой е този подизпълнител, но според него двамата работници имат претенции за неизплатени трудови възнаграждения за други обекти.

RELATED ARTICLES

Most Popular