Monday, May 20, 2024
HomeРегионПерникНа специална церемония наградиха призьоритеот "Сурва" 2023

На специална церемония наградиха призьоритеот “Сурва” 2023

На церемония в тържествената зала на Минната дирекция бяха официално наградени сурвакарските и кукерските групи, отличени на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 в Перник. Златните маски на сурвакарската група на гр. Батановци и кукерската група при при НЧ „Умение – 2003“ гр. Ямбол бяха връчени от зам.-кмета Стефан Кръстев. Със сребърни маски бяха удостоени сурвакарската група на село Люлин и кукерите от село Домлян. Бронзовите маски тази година бяха връчени на групата от село Брежани и кукерската група на село Вресово. С Купата на Федерацията на европейските карнавални градове  пък бе удостоена сурвакарската група на село Ярджиловци.

Специалните награди на кмета на община Перник Станислав Владимиров бяха връчени на сурвакарската група на кв. „Бела вода“, сурвакарската група на село Садовик, групата на село Ключ общ. Петрич и кукерската група на село Бояново, общ. Елхово. Наградите на областния управител Людмил Веселинов получиха сурвакарските групи от село Дивотино, село долна Секирна, сурвакарска група „Земен“, село Лобош, село Друган и кукерите от кв. „Долно Езерово“, гр. Бургас. Любимците на публиката от с. Равно поле, община Елин Пелин  пък си тръгнаха с традиционната награда в тази категория – буре с вино. Награда за малък участник от името на фирма „Сани-Конс Тодорови“ получи Никол Миленкова от село Селищен дол.

Тазгодишното фестивално издание премина под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Фестивалът бе организиран от Община Перник и Фондация „Култура Перник. Трите дни на състезателни дефилета събраха повече от 150 маскарадни групи, с над 10 000 участници.

По-рано през деня бяха отличени и победителите в младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“, провело се в първия ден на пернишкия фестивал.

Наградата “Златен глагорец” за цялостно представяне на детска сурвакарска група беше присъдена на Основно училище “Отец Паисий” от пернишкото село Ярджиловци. Сребърен и бронзов еквивалент на наградата получиха детските формации при Основно училище “Христо Ботев” гр. Батановци и 16-о Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в квартал Църква.

В детската “Сурвакариада” тази година се представиха 12 основни, 2 средни и 7 професионални училища от община Перник. В младежкото дефиле за първа година се яви и детска група от маскирани под името “Преличотине” от град Трън. Представителите на пограничната община получиха диплом за възраждане на традицията и плакет от Областна администрация.

Сертификати и награди получиха и доброволци от пернишки училища, изучаващи чужди езици, спомогнали за комуникацията с гостите и представителите на чуждите държави, посетили

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular