Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаНовата галерия в Дупница отвори врати с водосвет, показаха уникално пано с...

Новата галерия в Дупница отвори врати с водосвет, показаха уникално пано с шевици на над 200 г.

В залите са подредени картини на местни и световноизвестни художници

Новата художествена галерия бе открита официално в Дупница. Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник Георги Паликарски, в съслужение с младите свещеници Петър Очков и Добри Добрев. „Нашите творци отдавна очакваха да имат свой дом. Ето го, вече е готов. Искрено благодаря на колегите от музея и общината, които положиха много усилия това, което виждаме, да бъде факт. Но без творците, чиито картини са тук, това се обезсмисля. Нека това да бъде място, където идвайки, да захранваме нашето самочувствие и самосъзнание”, заяви кметът Методи Чимев.
Сградата на културния институт (намираща се в съседство на общинската галерия „Околийска къща” в центъра на града) бе построена с финансиране по европейски проект на стойност около 400 000 лв., реализиран с македонската община Куманово по Програмата за трансгранично сътрудничество.
В галерията са приютени част от картините на стари и съвременни художници с висока художествена стойност, общинска собственост. Сред тях са Владимир Димитров-Майстора, Патрики Сандев, Райко Алексиев, Димитър Казаков-Нерон, Добри Добрев, Димитър Топлийски, Георги Лазев-Лазето, Асен Ушев, Владимир Пешев, Ивайло Попов, Николай Янакиев, Никола Манев, Алцек Мишев, Христо Христов-Йошката.
Паралелно с отварянето на галерията бе открита и експозицията „Съхранено изкуство. История, природа, архитектура, традиции и бит в картините на дупнишките художници от 20-и век”, съдържаща творби с висока художествена стойност на автори, свързани с Дупница и региона, и художници от национално значение. Изложбата представи нейният куратор Николай Ущавалийски, който е и зам.-директор на Националната художествена галерия.
„Преди повече от 10 г. като уредник в Националната художествена галерия взех участие в инвентаризацията на художествени произведения, собственост на община Дупница, и с професионален интерес се запознах с параметрите на вашия фонд, още повече че съхранените в него творби в голямата си част бяха неизвестни на специалистите и широката публика на изобразителното изкуство в България. И ето че днес ставаме свидетели и участници в създаването на една нова художествена галерия със своя собствена колекция”, посочи Ущавалийски. Сред творбите е знакова рисунка с молив на Владимир Димитров-Майстора, послужила като основа за масления портрет на майката на художника „На мама”, както и рисунки с туш. Показани са 4 акварелни картини на Казаков-Нерон. Може да бъде видяна ранна творба на Александър Мутафов – един от родоначалниците на пейзажа в българското изкуство. Като акцент е представена ранна живописна творба на световноизвестния художник Алцек Мишев, който отдавна живее в Италия, но е дупничанин.
Директорът на Историческия музей в града, към който ще функционира новата културна институция, Анелия Геренска пренесе присъстващите в света на дупнишките жени отпреди 2 века. Тя представи новата придобивка за града – пано с елементи от бродирани ризи от 19-и век, и разказа за посланията, закодирани в артефактите от миналото. „Това е дупнишката плащаница”, посочи Анелия Геренска. Директорката на музея разказа за пътя на връщането на дупнишката шевица в града. „За мен това е една приказка с щастлив край. Добри приятели на музея се обадиха, че този уникален артефакт се е появил в пространството и вече се търгува. Радослав Китанов пръв сигнализира, изпрати снимка, а след това около два месеца преговаря със собственика на артефакта. Силвия Величкова направи всичко възможно да се свържем със собственика, да спазаряваме цена, която не е никак малка. Бяхме поразени от твърдата позиция, че няма да свалят цената. В този момент потърсих принципала на музея г-н Чимев, който ме подкрепи и започнахме кампания за дарения. Точно в този момент се появиха и благородни хора, които застанаха зад каузата, и това са Ротари клуб – Дупница”, обясни Геренска за кампанията „Спаси, опази, съхрани артефакт”. Председателят на Ротари клуб Николай Златарски допълни, че уникалният етнографски артефакт ще допълни историята на града. Стана ясно, че за закупуване на паното са събрани 80% от необходимите средства. Кампанията продължава с продажба на тениски и кърпи с шевицата.

RELATED ARTICLES

Most Popular