Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаНово начало за пострадалото семейство от Блатино! Вдигнаха покрив на опожарената...

Ново начало за пострадалото семейство от Блатино! Вдигнаха покрив на опожарената къща

Нов покрив постави ново начало за пострадалия от пожар дом на Николай Костадинов, Гергана Славова и тяхната дъщеричка Евелин в дупнишкото село Блатино. В сутрешните часове на неделния ден, гордо се развя българския трибагреник от стрехата на възстановената покривна конструкция, а майсторът огласи всичко наоколо с пожелания за живот, здраве, късмет и благоденствие  на семейството. Въпреки дъжда,  местната бригада бързаше да  постави улуци и да довърши всичко, преди да издадe обекта . Неотлъчно до младото семейство бе кметският наместник Валери Върбанов, който прие като  лична кауза и ангажимент да помогне на пострадалите от  пожара жители на село Блатино. „Много се радвам, че въпреки трудностите Николай и Гергана не се отказаха и продължиха напред. Много хора протегнаха ръка и помогнаха. Първи се отзоваха от общината. Кметът Чимев се свърза с мен , направихме обща среща и на семейството  им бе дадено общинско жилище, в което да се настанят. Момиченцето Евелин е първокласничка и трябваше да продължи да ходи редовно на училище. Едновременно с това беше осигурен и дървен материал за ремонта  на покрива”, разказа Валери Върбанов. Кметският наместник отбеляза, че се е наложило семейството да направи и  първоначален ремонт на общинското жилище,  като за целта са помогнали  част от  средствата, събрани в касичката на селото. „Лео Кадели също помогна, чрез неговата платформа бяха предоставени мебели за апартамента и воалит за хидроизолацията в пострадалата къща. Той е много всеотдаен човек и също реагира на момента. Няколко кубика ламперия бяха дадени от фирма в Клисура. Помощ оказаха и хората, които пострадаха от пожар в село Бистрица. Въпреки всички трудности по възстановяване на техния собствен дом, те дадоха греди, които са останали от градежа на покривната им конструкция. Така с добри хора, много работа и общи усилия днес Николай и Гергана успяха отново да покрият къщата”, сподели с вълнение кметският наместник.Той неколкократно изтъкна, че семейството  е заслужило уважението на всички хора в селото. „Николай е много свестен човек, на него може да се разчита във всеки един момент. Няма човек, на когото да е отказал помощ и съдействие в селото. На такива хора трябва също да се помага, когато имат нужда. Пожелавам им от сърце да са живи и здрави, за да си стъпят на краката. Аз и всички хора сме насреща. Предстоят им още много работа, ще им трябват и доста средства, но знам, че въпреки трудностите ще се справят”,  категоричен е Валери Върбанов.

Припомняме, семейството с малко дете остана без дом посред зима в началото на януари тази година. Пожарът е тръгнал от покрива. Във фаталния ден главата на семейството усетил аромат на пушек и когато излязъл да провери какво се случва – видял, че погривът е в пламъци. Съседи веднага се притекли на помощ, извикали и пожарна. Веднага започнали да гасят с подръчни материали, но заради силния вятър огънят се разгорял още повече и покривът изгорял. В битката с огнената стихия тгогава се включиха и два екипа огнеборци. При гасенето е бил наводнен първия етаж, унищожени са 120 кв.м. покривна конструкция.  Спасени са две съседни сгради и няколко тона пелети.

Веднага бе инициирана благотворителна кампания в селото, а в първите дни след пожара местни жители събраха и дариха около 1500 лв.

RELATED ARTICLES

Most Popular