Monday, May 13, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНов разсадник край Гоце Делчев ще произвежда по 1,5 млн. фиданки годишно

Нов разсадник край Гоце Делчев ще произвежда по 1,5 млн. фиданки годишно

Официално беше открит нов разсадник, оборудван с автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки край гр. Гоце Делчев, изграден от ЮЗДП.

Придобивката е уникална по своите мащаби, новият разсадник е с производствен капацитет над 1,5 млн. фиданки за залесяване годишно, а обектът ще осигури нови работни места, което свидетелства и за социалната му функция.

Проектът, в рамките на който е изграден разсадникът, е с наименование “Подобряване природозащитното състояние на горски местообитания от мрежата Натура 2000”.

Произведените контейнерни фиданки показват висок процент на прихващане, устойчиви са към въздействията на климатичните промени, могат да се съхраняват и залесяват целогодишно, което осигурява по-голяма оперативност и ефективност при изпълнение на дейностите по залесяване.

Символичният старт на работата на обекта беше даден от инж. Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП, в присъствието на зам.- кмета на община Гоце Делчев Валери Сарандев, директорите на горските стопанства в Гоце Делчев и Гърмен, както и експерти от Предприятието и горски служители.

Снимки – ЮЗДП

Проектът се изпълнява от Югозападното държавно предприятие с безвъзмездна финансова помощ по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular