Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесНов скандал в ОбС – Дупница, заради изявление на кмета Дангов

Нов скандал в ОбС – Дупница, заради изявление на кмета Дангов

Фермерът Спас Милушев нахлу в залата: Общината ми бави договори, защото някога съм бил кандидат за ОбС от ГЕРБ

Всяка година плащаме на община Дупница около 100 000 лв.

Скандал разтърси Общинския съвет в Дупница в петък. След нескончаемите спорове, реплики и взаимни обвинения в четвъртък, заради които не остана време за разглеждане на всички докладни, разправиите продължиха и на сесията на следващия ден.Кутията на Пандора се отвори след изказване на кмета Първан Дангов по докладна за предоставяне на общински пасища, мери и ливади за ползване за стопанската 2024/2025 година.

Градоначалникът обясни, че има собственици на коне, които ги гледат заради по-големите площи и субсидиите, давани за тези животни. Както и че има земеделски стопани, превърнали се в монополисти при ползването на пасища по населените места, и даде пример със Спас Милушев от Яхиново.

Малко по-късно в залата нахлу самият Милушев, който застана пред микрофона, без да е искал и получил думата, какъвто е правилникът, и заяви: „Елате на проверка още утре. Животните и фермите ни са реални. Не сме се възползвали по никакъв начин от общината. Каня утре кметът Дангов да дойде на проверка. Няма да позволя името на фамилията ми да се замесва“.

Председателят Костадин Костадинов се опита да спре младия мъж, но не успя и даде 30 минути почивка.

„Аз, баща ми и брат ми сме земеделски стопани,  реални животновъди. Може и вие като журналисти още утре да дойдете и да видите, че всеки от нас си има стопанство, и никога не сме се възползвали да взимаме повече пасища. Аз имам 110 млечни крави, брат ми 80 коня, а баща ми около 50 месодайни крави. Ние сме от Яхиново, но животновъдните ни обекти са в Червен брег и там ползваме пасища, като е по закон. Спрямо броя на животните на нас ни се полагат по 30 дка пасище. В общината може да се провери, че пасищата са ни дадени спрямо броя на животните. Нека да се направи проверка, а не да се всява смут в обществото по тоя начин. Влязох в залата така, тъй като бях засегнат. Не може да се лъже така обществото. В момента единият от договорите ми е изтекъл. Господин Дангов или общинската администрация  може би умишлено бавят договорите. Тук има нещо политическо. Преди години бях кандидат за общински съветник от на ГЕРБ, това е натиск върху мен. Колкото и да бавят, по закон трябва да ми подновят договора за пасищата. Ако не, ще си търся правата по съдебен път“, заяви Милушев.

Той обясни, че иска да му бъдат предоставени полагащите му се по закон пасища. Посочи, че в района няма виртуални животни, законът се спазва стриктно и пасищата се предоставят на истински животновъди. Категоричен бе, че не е монополист.

„В съседство до нас има колежка Цветанка Гущерова, която отглежда говеда – 100 млечни крави, и ползва пасища според тази бройка. Не искам да се внушава, че на нас така ни се дава нещо. Аз съм от сутрин до вечер във фермата и не е редно така да се говори. Най-много ме обиди това, че бях наречен монополист. В момента, в който чух това, тръгнах от фермата си в Червен брег насам. Защото ако си бях замълчал, казаното щеше да се приеме за истина. Все едно това е някаква злоупотреба с европейски средства. Всичко, което се дава, се плаща. Плащаме по 15 лв. на дка всеки месец, които влизат в сметката на общината. Всяка година плащаме на община Дупница около 100 000 лв., тъй като освен пасища, ползваме и обработваеми земи, за които имаме договори. В същото време за селата не се отпуска нищо“, посочи фермерът. Спас Милушев уточни, че миналата година получил 100 000 лв. субсидия, която отишла за наема на земята. За семейството му останали средства от продукцията, продавана на мандра в Радомир, заради което в момента изграждат собствена  мандра. Фермерът допълни, че конете му не са оставяни без надзор. Те имат електропастир, пастир, навес, предоставя им се храна.

Милушев коментира още, че миналата година проверка на трите ферми е правил лично кметът Дангов – като представител на БАБХ, и е наясно, че са реални животновъди.

След почивката случилото се бе коментирано от председателя. „В Общинския съвет може да се говори политически, може да има дебати и престрелки. Обаче това, което се случва тук, се гледа от нашите съграждани и от гражданите на цяла България. Сигналите, които подаваме оттук, настройват обществото на Дупница. Това разединение, този реваншизъм, този антагонизъм, тези политически битки неминуемо водят до разделение в нашето общество и не водят до растеж и до напредък. Затова ви моля – притъпете малко политическите страсти. В момента е време за растеж – има финансов ресурс, какъвто ние не помним в последните 4 години. Нека нашата работа бъде съсредоточена върху това да може чрез този финансов ресурс да направим Дупница по-добро място. В този наш чудесен град, в тази наша чудесна община да има растеж. Това, което се случва, в този Общински съвет е без прецедент.”, заяви Костадинов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular