Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница няма пари за граждански инициативи

Община Дупница няма пари за граждански инициативи

Община Дупница вероятно ще спре да подпомага проекти на граждани и нестопански организации чрез Фонда за подкрепа на местни инициативи. Това стана ясно на заседанието на Общинския съвет при обсъждането на докладна за определяне на средствата, които да се предоставят за една инициатива, и на комисията, одобряваща проектите.

„Тази година предстоят големи плащания по лихви и заеми на общината. Лично аз съм притеснен дали ще имаме средства за финансиране на фонда и дали изобщо ще имаме възможност да финансираме такива проекти. Няма откъде да вземем тези пари“, обяви кметът Първан Дангов. Градоначалникът обясни, че разходите са нараснали и заради увеличението на минималната работна заплата, което се отразява на харчовете за възнаграждения по трудови и граждански договори. Финансистът Павел Петров също потвърди, че няма резерв.

Намеренията бяха и тази година приоритетно да се финансират проекти за инфраструктура, социални дейности и културни и спортни мероприятия, като за една инициатива общината да отпуска 5 000 лв. Решено бе разискванията по докладната записка да се отложат за следващата сесия, като председателят Костадин Костадинов настоя до тогава да се направят разчети за възможността за осигуряване на средства за фонда.

 

На заседанието бяха избрани комисии, които да разглеждат проекти за финансово подпомагане на спортни и културни  мероприятия. В комисията за финансово подпомагане на спортните мероприятия са Анна Минкова от „Глас народен“, Ивайло Петров от БСП и Станислав Страшимиров, представляващ СДС. Комисията, която ще гледа проекти за съфинансиране на културни проекти, в състав: Виолета Ивкьова – ГЕРБ, Ася Давкова  – „Народен съюз“, Николай Табаков- ДБ – ПП, Йонко Гергов – Партия на зелените.

Единодушно бе решено тренировъчното игрище на стадион „Бончук“, известно като „Шмиргело“, да се казва „Спортен комплекс – Янко Динков“, като заслугите на легендарния треньор на ФК „Марек“ изтъкна президентът на клуба Васил Василев. По време на разискванията Емил Гущеров от ГЕРБ предложи в бъдеще да се помисли и за наименуване на Спортната зала в града, която да се кръсти на някого от десетките български шампиони дупничани.

За следващо заседание бе отложено разглеждането на докладна за избор на независим финансов одитор на „В и К- Дупница“.

 

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Защо да няма пари ?Като основен дарител се провъзгласи кмета Дангов.Назначи кметски наместници на села с 20 човека,където преди един кметски наместник беше за 2 населени места.Сега щом ги назначава значи има пари или няма кой да сметме ползите и вредите от тези назначавания .Общината за една година ще изхарчи по над 20 000 лв. за всеки назначен ,а селата няма да получат за облагородяване и 20 % от тази сума.
    Примерите за неправилно изразходване на общинските и държавни средства са много, включително и неразумно високите заплати на кмет,зам.кметове и част от общинските служители.Но виновни сме си всички.Като в приказката за това ,че не е луд този който яде баницата,а ………….

  2. Гласуваш за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КРИВ И НЕГРАМОТЕН комунист – получаваш мизерия.
    Кокво друго да получиш?

Comments are closed.

Most Popular