Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятНощен локдаун в Нидерландия

Нощен локдаун в Нидерландия

В Нидерландия 61 пътници са под карантина, след като са пристигнали с полет от Южна Африка и вероятно са заразени с новия вариант Омикрон. В страната от неделя влезе в сила нощно затваряне заради разпространението на вируса.
Според властите в Нидерландия е 95 процента сигурно, че заразените
пътници от Южна Африка са носители на новия вариант Омикрон.
В страната влиза в сила нощно затваряне – всички заведения, нехранителни магазини, театри, музеи, спортни зали ще трябва да затварят в 17 часа, поне до 5 сутринта.
Само супермаркетите и аптеките ще могат да работят до 20 часа вечер. Училищата обаче остават отворени. Мерките, обявени от премиера в оставка Марк Рюте, ще важат поне до 18 декември.
Част от нидерландците посрещат с недоволство новите ограничения
„Проблемът е не толкова в мерките, колкото в начина, по който правителството ги оповестява. В първия момент казват едно, после друго. После оттеглят предишните си изявления. Това не ми харесва и оттам идва по-голямата част от недоволството”, казва Естер ван Дийк, жител на Маастрихт.
За да предотврати тази вечер безредици, каквито имаше заради въвеждането на зелените сертификати, полицията в големите градове обяви забрана за събирания на големи групи хора навън. През последните седмици на много места в страната се стигна до остри сблъсъци между протестиращи и силите на реда.
Над 80 процента от нидерландците са напълно ваксинирани, а починалите от коронавируса до сега са малко над 19 000./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular