Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаНощна акция на ПСС-Кюстендил! Туристи закъсаха в Осоговския балкан, извозиха ги с...

Нощна акция на ПСС-Кюстендил! Туристи закъсаха в Осоговския балкан, извозиха ги с моторни шейни

Димитър ИКОНОМОВ
Планински спасители от Кюстендил помогнаха на закъсала група в Осогово при тежко дежурство.
В 19:15 часа в съботния ден през системата 112 от ПСС-Кюстендил са получили сигнал за 8 души, които имали затруднение с придвижването от връх Руен до хижа„Осогово“. Между тях е имало жена със силни болки в крака, която не е могла да ходи нормално.
Спасители и доброволци се включват в акцията и пристигат с моторни шейни на заслона при “Бег Бунар” в 21:15 часа. Там те са намерили 6 -ма от групата в добро физическо състояние. Достигнали са и до пострадалата жена и са започнали извозване на всички от групата към базата на планинските спасители в Осогово. В 21:51 часа вече всички са били в базата и така случката е завършила с положителен край. Кюстендилските спасители коментираха, че групата е била добре подготвена от към екипировка. Липсвали са им спални чували, защото са смятали, че ще се справят за един ден. Туристите със сигурност са подценили условията и спецификата при този маршрут през зимата, а именно 15 км в посока с 800 м положителна денивелация и толкова отрицателна.


„В случая хората в групата са направили грешка, като не са осъзнали колко много разстояние имат да извървят в този маршрут. Иначе на връх Руен има условия да се преспи, стига да има спален чувал. Могли са да оцелеят един ден и след това да се чудят как да се оправят. Както много пъти казваме, тук става дума за подценяване на ситуацията и надценяване на възможностите. Нека хората внимателно проучват маршрутите и се подготвят, както трябва. Друга препоръка която мога да дам е, че е хубаво да имат планински застраховки, за да можем да покриваме разходите. Иначе всичко е за наша сметка.“, заяви планинският спасител от Кюстендил – Огнян Кузманов.
В Планинска спасителна служба-Дупница са имали спокоен уикенд, въпреки големия брой туристи.
„През уикенда имаше доста туристи в района на Седемте рилски езера. За щастие нямаше сериозни инциденти, които да изискват спасителни акции от наша страна. Имаше скиори на пистата с различни леки травми, но това са рутинни неща и не можем да ги причислим към тежките инциденти. Такива контузии се случват  по 1-2 пъти  на седмица на пистата –  като извадено рамо или счупен крак“, коментира пред „Вяра“ един от най-опитните в дупнишкия спасителен отряд Божидар Джокин.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular