Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградОбластна администрация загуби знаково дело срещу Община Благоевград

Областна администрация загуби знаково дело срещу Община Благоевград

И.Стоянов: Един назначаем човек успя да възпрепятства идеята за превръщане на града в атрактивна дестинация

„Областната управа загуби поредно знаково дело, заведено срещу развитието на Благоевград. Целта на жалбата от екипа на областния управител беше да попречи на Общината да реализира своите проекти. В голяма степен един назначаем човек успя да възпрепятства осъществяването на идеята да превърнем града в атрактивна за туристи дестинация“. Това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов във връзка с решението на Административен съд – Благоевград да прекрати делото срещу решението на Общинския съвет за поемане на дългосрочен дълг от 17.3 млн. лева за реализация на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“, който предвижда реконструкция на парк „Бачиново“ и ремонт на съществуващия покрит басейн.
„Подобен казус имаше и в Сандански, но там хората се възпротивиха срещу застрояването на зелените площи. Идеята на Община Благоевград беше градоустройствено да превърнем „Бачиново“ в парк и да го запазим такъв, какъвто е. Проектът ни наруши интересите на хората, които искат да строят в тази местност и на тези, които желаят да се домогнат до минералната вода и да овладеят и този ресурс. Община Благоевград не е митница. Тя е на всички хора. Ще дойде времето да се понесе отговорността“, каза Стоянов.

Градоначалникът намекна, че частните интереси са били институционализирани от Областната администрация по времето на бившия областен управител и настоящ зам.министър на МРРБ Николай Шушков.

Решението за дълга беше взето в края на миналата година на извънредно заседание на ОбС – Благоевград и впоследствие атакувано с две жалби от областния управител и от група граждани. То предвиждаше кредитът да бъде погасен до 240 месеца с обезпечение залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Благоевград. В предвидения от закона едномесечен срок Административен съд – Благоевград реши, че жалбите са недопустими.

Стоянов се надява на подобен развой и по отношение на такса смет. Обект на съдебен спор са и сградите в парк „Македония”, като действията на Шушков изкараха десетки семейства на спортуващи там деца на протест.

RELATED ARTICLES

Most Popular