Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникСурвакарски групи бойкотират фестивала „Сурва”

Сурвакарски групи бойкотират фестивала „Сурва”

Една от най-добрите и награждавани сурвакарски групи отказа да участва в Международния фестивал на маскарадните игри в Перник.

Многобройната група от брезнишкото село Ноевци е взела това решение след общо събрание на участниците. Тяхното становище бе потвърдено от кмета на селото Асен Асенов.

“Причината за отказа е графикът на преминаващите групи в дефилетата през трите дни на фестивала. Участието на хората от село Ноевци е трябвала да се случи в неделя около 17,00ч. сурвакарите са поискали да им бъде сменен часа и деня на преминаването им, поради наличието на много деца в група. Като причини се посочват студеното време и липсата на публика по това време”, сподели Асенов пред местния сайт „Мироглед“.

Така един от най-колоритните и участници няма да бъде част от шествието в трите дни на 30-я фестивал в миньорския град.

Сурвакарите от Ноевци са носители на златна и сребърна маска от Международния фестивал. В колекцията им стои и златен медал от изявите им в Копривщица. Награждавани са и с купата на ФЕКГ. Имат отличия за маска и за костюм. Това е една от значимите, атрактивни и многобройни групи, които историята на това издание е записала в своите анали.

Часове след становището на най-силната група от община Брезник, друга пернишка група също потвърди отказа си от участие в шествието в Перник. Ето какво ни изпратиха от сурвакарската група от село Вискяр. Публикуваме го без редакторска намеса.

“Решение на ръководството на Сурвакарска група село Вискяр след проведено събрание на 21.01.2024г. Сурвакарска група село Вискяр се състои от 60 човека, които в рамките на няколко години вложиха чувства, емоции, сърце и много средства, следвайки една мечта- възстановяне на традицията в селото да има Сурва. Малки и големи се обединиха и вече това е една група, носеща със себе си следи от дедите ни,пресъздавайки обичай “Българска сватба”. Групата има признания от фестивали в град Карлово, печели първи места за пресъздаване на обичай в град Елин Пелин и в град Симитли. И тук идва голямото НО. На най-големия маскараден фестивал в Европа за втора поредна година организаторите на фестивала не желаят да ни предоставят възможност да покажем на хората какво сме направили с много труд. През 2023 година участието ни трябваше да бъде в 16:00 часа, а минахме в 20:00 часа на празен площад. През 2024 година, след като бяхме едни от първите подали заявка ни хвърлиха в петък от 16:00 часа. Всички знаем кои групи минават в петък следобяд преди откриването на фестивала. Ние осъзнаваме, че не всички групи могат да дефилират в най-добрия часови пояс в събота между 13:00 – 16:00 часа, но е редно да се даде възможност. Ние всички мислим, че организаторите трябва да намерят друг начин, чрез който всяка група да се изяви. По този начин се убива желанието да бъде възродено българското в нас. Сурвакарска група село Вискяр отказва участие във фестивала в град Перник и желае успех на всички участници, които ще дефилират на предстоящия юбилеен тридесети фестивал на маскарадните игри в град Перник.”

След тях ги последваха и участниците в сурвакарската група на пернишкото село Зидарци.

„При такава мащабна организация, при толкова засилен интерес от групи от цялата страна и от чужбина, няма как да бъдат събрани във времето, което голяма част от групите желаят. Така че аз призовавам всички групи да се насладят на тази магия, на този празник. Да проявят разбиране. Ще има зрителски интерес още от петък сутринта до неделя вечерта. Не мисля че е основното кога точно ще преминеш, а наистина да направиш онази хореография, онова представяне, което ти идва отвътре, за да се получи магията, която всички желаем”, каза кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular