Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОбС-Дупница започва да пише стратегия за образованието, чака идеи от родители

ОбС-Дупница започва да пише стратегия за образованието, чака идеи от родители

Недостатък е, че още в детските градини делят ромчетата от българчетата, каза ОбС председателят К. Костадинов

С демографско обследване, обследване на перспективите и иновациите в Дупница започва изготвянето на стратегия за развитието на образованието в общината, стана ясно на пресконференция, дадена от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов. „В Общинския съвет започваме изготвянето на стратегията за развитието на образованието в община Дупница. Новото е, че продължаваме да обследваме демографските тенденции, перспективите и иновациите и силно се надяваме на гражданска и професионална активност. Призовавам всеки, който работи в сферата, който е запознат, родители, активни граждани, нека да се свържат с Общинския съвет, на имейла на Общинския съвет, и да дават предложения, съвети, да изразяват мнения и ние да ги разработваме”, каза Костадинов. ОбС шефът посочи, че във връзка със стратегията е провел среща с директорите на училищата и детските градини. Както и че дейността е свързана и с изготвяната нова областна стратегия в сферата на просветата.

„Добрата новина е, че училищата и детските градини са подготвени за новата учебна година, макар че набелязахме някои мероприятия, които могат да бъдат изпълнени. Основният недостатък в детските градини е по отношение на сегрегацията и десегрегацията на ромските деца. Има известно сегрегиране още на ниво детска градина. В детската градина отделят ромчетата от българчетата, а ние после в училището се опитваме да ги десегрегираме. Не е кой знае какъв проблем, но там ще имаме доста работа. Направи ми впечатление и това, че е недостатъчна посещаемостта в детските градини. Може би ни подвежда демографията. Статистиката показва, че много деца не ходят на детска градина, а всъщност те вероятно живеят в чужбина, не са в Дупница. Обследваме много внимателно този факт, за да може да предвидим как да разработваме училищната мрежа и мрежата на детските градини. Аз изказах известни критики към средното образование. Изказвам ги и сега, макар че цялото учителско съсловие и директорите много трудно и тежко приемат критика. Считам, че средното образование се подобрява. То обаче мина през една много голяма криза, през едно много голямо дъно и сега трудно наваксваме. Има обратен тренд на децата, които след 7-и клас отиват да учат в други градове. Били са повече, сега са по-малко, но ми се иска да бъдат все повече и все повече децата, които си остават да учат тук, в Дупница”, коментира Костадинов. Председателят смята, че всичко е в ръцете на учителските колективи, които би трябвало да посочат неработещите учители, което довежда до свиването на някои училища. „Аз ги призовах да седнат и в честен разговор да си кажат кривиците. Имаме примери – детето се ражда и го записват на адреса на някой близък, за да може примерно да е в района на някое от т.нар. елитни училища. Така се обезкървяват други училища. Имаме и училища, които не работят добре. И моето политическо и житейско верую е, че като не искат да работят, училището трябва да бъде закрито”, заяви Костадинов. Той даде като примери за добре работещи училище „Евлоги Георгиев” в града и училището в Самораново, а като лош пример – автотранспортното училище в Дупница. Препоръча учебните заведения, където вече има сравнително добри заплащане и база, да наблягат предимно на качеството на образованието. Другата препоръка е да се засили контролът.

„Имаме добро планиране, добра организация, добро изпълнение. Нямаме контрол. Контролът май куца малко. И както каза служебният министър на образованието, може би трябва да се смени принципът „Парите следват ученика” и да стане „Парите следват качеството”. Даваш добри резултати на външното оценяване, получаваш пари. Не даваш, не получаваш и затваряш”, допълни Костадинов.

RELATED ARTICLES

Most Popular