Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанскоБанско в центъра на изследване по ковид проект

Банско в центъра на изследване по ковид проект

Град Банско е обект на проучване в проекта „Covid-19: Предизвикателството 2020. Общностни нагласи, стратегии и реакции” по програма за фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от коронавирус. Проектът се реализира благодарение на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, Института за изследване на населението и човека и Института за философия и социология. В рамките на две години екип от осем учени под ръководството на доц. д-р Еля Цанева ще прави изследвания в няколко населени места в България. Обяснимо Банско е в центъра на изследването не само защото беше първото селище в страната, поставено под карантина, но и заради спецификата на профила.

На 17 март 2020 г. гр. Банско стана не само първият български град, но и един от първите европейски зимни курорти под карантина. Освен местните хора, затворени в града останаха много временно пребиваващи като сезонни работници и хиляди туристи от десетки страни по света, някои от които дори нямат собствени дипломатически представителства в Европа, а ползват консулските услуги на други посолства.

В рамките на проекта, на база мултидисциплинарно проучване, екип от етнолози, психолози и социолози ще изучава културно-базирани поведенчески модели на различните категории население към кризата и нейното овладяване. Това ще бъде сравнително изследване на публичните нагласи, стратегии и реакции в сегашната пандемия в контекста на глобалния отговор на бедствената ситуация и местните общностни възприятия.

Учените се фокусират върху няколко демографски, етнокултурни, религиозни и социални групи. Подбрани са пет селища, в които в началото на пандемията през пролетта на 2020 г. преживяването е било по-концентрирано: София – столица, център на управлението на извънредното положение, град с най-висок брой регистрирани заболели; Банско – един от най-големите туристически центрове и първи български град, поставен под карантина; Карнобат – специфични прояви на пандемия; с. Паничерево и с. Ясеновец – с етнически смесено население, поставени под карантина.

Проектът стартира от Банско, където в продължение на седмица учените направиха поредица от срещи и разговори с общинската управа, с хора от различни социални категории, културни и образователни институции, пенсионерския клуб. Учените споделят, че интересна информация е събрана от постове в социалните мрежи в периода на карантината и публикации в медиите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular