Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол тегли нов заем, с 480 000 лв. плаща ремонтите...

Община Бобов дол тегли нов заем, с 480 000 лв. плаща ремонтите на 3 улици

Нов кредит ще тегли община Бобов дол. С докладна записка до местния парламент кметът Елза Величкова иска разрешение общината да изтегли безлихвен заем от централния бюджет, за да разплати окончателно ремонти на улици в града. Става въпрос за улиците „Васил Демиревски“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Цар Самуил“, тротоари и съоръжения и принадлежностите към тях, на които е извършена реконструкция и/или рехабилитация по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Предстои общината да отчете приключване дейностите по проекта пред Държавен фонд „Земеделие“. Одобрената сума за финансиране, съгласно скючен анекс по договора с фонда, е в размер на 954 723, 82 лв. без ДДС (1 145 668,58 лв. с ДДС).
Общината е получила авансово плащане в размер до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта. Във връзка с предстоящото отчитане и окончателното плащане на изпълнените дейности тя има право да кандидатства за временен безлихвен заем от централния бюджет. Максималният размер на заема, необходим за окончателно плащане на разходите по изпълнението на проекта, е в размер на 478 955,26 лв. без ДДС. Впоследствие сумата ще бъде възстановена от фонд „Земеделие“, става ясно от докладната и издължена с еднократна погасителна вноска при получаване на окончателното плащане по договора с фонда. Предложението ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 27 октомври.
Това е вторият заем, който община Бобов дол ще тегли тази година във връзка с изпълнението на проект по европейска програма. Както писахме, през м. юни местният парламент разреши общината да изтегли заем до 80 000 лв. за разплащания по проекта „Фолклорът в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност“ по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, съфинансирана от Европейския съюз.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular