Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаПреболедували Ковид-19 прегряха телефоните на джипита

Преболедували Ковид-19 прегряха телефоните на джипита

Сайтът на националната система се срина, хората питат как да се оправят

Доказано преболедували Ковид-19 звънят на личните си лекари, за да се консултират за изтеглянето на зелени сертификати. Че част от пациентите й са срещнали затруднения със здравните сертификати, потвърди д-р Лорета Николова – един от общопрактикуващите лекари в Дупница с голям брой пациенти. „Мои пациенти, които са преболедували, споделят, че срещат проблеми, звънят и питат за изтеглянето на зелени сертификати. С каквото мога, им помагам, отговарям им на въпросите. Това обаче не е наш ангажимент, аз издавам сертификат само на ваксинираните, не мога да влизам в тази система. Има си платформа и всеки средно интелигентен човек може да се справи. Там се попълват лични данни, не се иска електронен подпис. Дори и възрастните хора, които ако сами не се справят, могат да разчитат на децата си, на по-младите. За по-възрастните наистина е трудно, но не е невъзможно. Няма драма”, каза д-р Николова. Тя констатира лек ръст на желаещите да се ваксинират. „На фона на това, което беше през септември и началото на октомври, когато имаше едва по един-двама ваксинирани, сега са по 4-5 седмично. Това все пак е нещо”, посочи Лорета Николова, която има зад гърба си солиден стаж в медицината и е общински съветник и бивш народен представител. По думите й ще има леко покачване на броя на ваксинираните срещу вируса на национално ниво. „От моите пациенти около 50% са неболедували и неваксинирани. Във всяка от ковид вълните имаше по около 150 разболели се, около 400 души преболедуваха, около 300 ваксинирах аз, около 150 се ваксинираха в РЗИ, някои се ваксинираха по предприятия. Но една част от пациентите са висящи”, коментира д-р Николова.
Както е известно, ограниченията за хората без здравни сертификати, наложени с последните противоепидемични мерки, провокираха интерес към изтегляне на документите.
Същевременно сайтът на Националната здравно-информационна система, от който се тегли зелен сертификат за ваксинирани, преболедували и тествани за Ковид-19, се срина и създаде проблеми на нуждаещи се от документите.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular